Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sexläkare får fängelse

Läkaren som jobbat på en vårdcentral i Örebro och åtalats för sexofredande har dömts av Eskilstuna tingsrätt.
Straffet blir två års fängelse.
Han ska betala 155 000 kronor i skadestånd till kvinnorna som anmält. Totalt gäller domen 19 sexuella ofredanden mot tio kvinnor.

Annons

Läkaren nekar och säger att de undersökningar han gjort varit medicinskt motiverade.

Eskilstuna tingsrätt anser att mannen betett sig hänsynslöst och ofredat patienterna.

I något fall rör det sig om flera sexuella ofredanden mot samma kvinna.

Han har tjänstgjort på flera vårdcentraler i Södermanland och Västmanland och på en i Örebro.

En kvinna som hade tid på vårdcentralen, i Örebro, ska han ha uppmanat ta att av sig underkläderna och sedan berört henne på ett sådant sätt att han åtalades för sexofredande.

Kvinnan berättade under rättegången att hon blev chockad av hans beteende . Hon hade sökt hjälp för en fotskada men säger att mannen gjorde helt andra undersökningar som var sexuellt betingade.

Hon tog då

hon kom hem kontakt med patientskadenämnden.

Tingrätten framhåller att det var fotproblem kvinnan sökte för men att läkaren gjorde undersökningar som inte var befogade. Han döms för sexuellt ofredande.

Däremot frias han för åtalspunkten om att han vid ett hembesök i Örebro ska ha lagt sig i en kvinnas säng och ville ha sex. Domstolen anser i det fallet att uppgifterna är så olika och att bevis saknas.

Under tjänstgöringen i Södermanland åtalades han för våldtäkt alternativt sexuellt tvång mot en handikappad kvinna. Men där döms han istället för sexuella ofredanden som var ytterligare ett av åklagarens alternativa rubriceringar.

Dessutom anklagades han i åtalet för sexuella ofredanden mot flera andra kvinnor. På en vårdcentral ska han ha uppmanat en kvinna ta av sig mera kläder än nödvändigt och vid undersökningen dragit av henne ytterligare plagg.

Under tiden i Västmanland blev han också polisanmäld för att ha ofredat kvinnliga patienter sexuellt.

Kvinnor berättade under

rättegången om hur de sökt för bland annat bihålebesvär och

höftproblem men att undersökningarna var helt annorlunda och kränkande.

Stämningsansökan innehöll tolv punkter. Ytterligare två anmälningar fanns men där avstod åklagaren från åtal med motiveringen att det i ett av fallen gått för lång tid och i det andra fallet att bevis saknades.

När kammaråklagare Tomas Bergström lämnade åtalet framhöll han att läkaren visat onaturligt intresse för sina kvinnlig patienter och betett sig hänsynslöst. Det anser också tingsrätten.

Mer läsning

Annons