Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sexton års fängelse förHao Chens mördare 

16 års fängelse blir straffet för 24-årige Junhui Pan som döms för mordet på jämnåriga utbytesstudenten Hao Chen, vid Örebro universitet.

Annons

Det framgår av den dom Örebro tingsrätt nyss offentliggjort.

Efter avtjänat straff utvisas han ur Sverige. Junhui Pan ska betala ett skadestånd på närmare 600 000 kronor till den dödas närstående.

Den dömde var också utbytesstudent vid Örebro universitet, även han från Kina.

Den rättspsykiatriska undersökningen har visat att mannen inte har någon allvarlig psykisk störning och att det därmed saknas medicinska förutsättningar för att överlämna honom till rättspsykiatrisk vård.

Inget hinder för fängelse

Därmed fanns inget hinder för domstolen att döma till fängelse.

Junhui Pan har under utredning och rättegång erkänt och sagt att han ångrar sig djupt och hade tagit sitt eget liv om han inte gripits så snabbt.

Mordet inträffade i bostadsområdet Brickebacken i Örebro 31 mars i år.

24-åringen åtalades för mord genom att ha utsatt kvinnan för 25 knivhugg och knivstick, som bland annat träffade bröstkorgen, buken , ryggen, ansikte, armar och ben.

Attacken orsakade omfattande sårskador och underliggande mjukdelsblödningar. Enligt stämningsansökan avled kvinnan av inre förblödning. Hon dog på Universitetssjukhuset i Örebro några timmar efter angreppet.

Intresserad av kvinnan

Junhui Pan har berättat att han var intresserad av kvinnan men inte kände något gensvar och upplevde det som jobbigt och deprimerande. Han har sagt att han en tid hade funderat på att ta livet av henne och sedan sig själv och att de tankarna kom och gick.

Dagen då mordet inträffade tog han med en kökskniv och gick ut i Brickebacken. När han fick se kvinnan anföll han henne bakifrån. Han beskriver att det var kaos i hans huvud.

Hao Chen var då hon anfölls ute på promenad med en studiekamrat. Kamraten har berättat att de märkte att mannen följde efter på avstånd men kom allt närmare. Hon har sagt att han plötsligt angrep och att alla försök att hejda honom var förgäves.

Väntad strafftid

Advokat Åke Söderström, 24-åringens offentliga försvarare, säger till NA att strafftiden var väntad.

- Åklagaren pläderade för 18 år och jag för ett något lägre straff. 16 år är inte överraskande. Beslutet om utvisning ur landet efter avtjänat straff är heller inte oväntat. När det gäller skadeståndet har tingsrätten uppenbart gått mycket på vad föräldrarna fört fram i sina krav. Jag ska diskutera domen med min klient men just nu tyder inget på ett överklagande, säger Åke Söderström.

Mer läsning

Annons