Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Show, konst, trädgård och gruvlig guidning

Under ett lätt regnväder gick 20-årsjubiléet av Tysslingedagen av stapeln. Från hus och hem tog sig folk runt i Tysslingebygden och betraktade områdets konst-, kultur- och hantverksliv.

Annons
Latorps byalag stod för ett av de lite mer annorlunda inslagen på Tysslingedagen när Alunverkets entusiast Jörgen Stenlund tog med sig besökarna på en guidad gruvtur.

Med inslag som gruvguidning, visning av får och dansshow varvade med utställningar av bland annat träslöjd, skulpturer, trädgårdar och akvareller, lockar Tysslingedagen runt ett tusental besökare varje år.

- Det är ett sätt att få lite aktivitet i bygden och visa vad som finns här, säger Anders Holm från Lions Club Kilsbergen som står som arrangörer bakom Tysslingedagen.

Med som utställare på årets jubileum var, som vanligt, Inga-Lill Zetterman som själv var med och drog i gång Tysslingedagen för 20 år sedan.

- Jag har varit utställare i 21 år nu, säger Inga-Lill Zetterman och förklarar att hon höll en egen utställning året innan Tysslingedagen föddes.

Förutom alla vänner och allt trevligt folk man träffar menar Inga-Lill Zetterman att Tysslingedagens funktion är att marknadsföra bygden.

- Det är en dag när vi visar upp vad Tysslinge förmår i form av hantverk, konst, kyrka, skola och vissa år även musik.

De flesta besökarna tog sig mellan utställarna och stationerna med bil men där fanns också de som trotsade regnet och cyklade runt i bygden.

- Vi bor i Vintrosa så vi brukar väl besöka Tysslingedagen, inte varje år men ganska ofta, säger Christer Roos som tillsammans med Marie-Louise Roos hade iklätt sig regnställ inför dagen.

- För min del är det lite för mycket knyppling och måleri, det är naturen jag uppskattar allra mest, säger Marie-Louise Roos och får medhåll av Christer Roos som berättar att dagen mest är ett socialt tillfälle.

- Det är trevligt att se om man träffar några vänner från stan eller några vänner härifrån trakten som man inte har träffat på ett tag, säger han.

Under Tysslingedagen räknar paret med att cykla lite mer än en mil mellan utställarna.

Initiativtagare. Inga-Lill Zetterman som en gång i tiden var med och drog i gång Tysslingedagen är fortfarande i dag, 20 år senare, med i bakgrunden av arrangemanget.
Naturen bäst. Med cykeln som färdmedel kryssade sig Christer Roos och Marie-Louise Roos fram mellan utställarna. ¿Trafiken är lite farlig¿, säger Marie-Louise Roos som konstaterar att förarna är mer distraherade av all aktivitet i bygden under Tysslingedagen jämfört med andra dagar.
- Jag är nog lite av en Alunmissbrukare, bekände Jörgen Stenlund som på Tysslingedagen erbjöd guidade gruvvandringar i Beate Christine Alunverkets spår.

Mer läsning

Annons