Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Simtalangerna minns sitt 70-tal

Minnets vågor sköljer över de före detta simmarna Susanne Collgård och Mats Nylén när de tittar på gamla bilder och tidningsklipp från NA:s arkiv.

Annons
Susanne Collgård och Mats Nylén 1975 respektive 2014.

När Stadsliv sammanför dem har de inte träffats sedan de aktiva åren på 70-talet.

1974 var 14-åriga Susanne ”årets stjärnskott”. Landslagstränaren Ronnie Paleski var i Örebro för att titta på Susanne. 1978 var NA:s Håkan Bågenvik och Bernt Larsson i Klippan där Susanne gick på simgymnasium. Hon hade tagit SM-guld och spåddes en lysande framtid och hon kom med i landslaget.

– Då på 70-talet var Susanne den största talangen i landet. Hon bara gled fram i vattnet, erinrar sig Mats som i dag är kommunikationschef för Örebropolisen.

Mats Nylén, och tvillingbror Ove, var lovande. Mats väljs till Årets talang av länets sportjournalister. Han tävlade för Kumla SS och blir som bäst fyra i inomhus-SM 1978. Han deltog i en seniorlandskamp, men trappade ned simningen vid 19-års ålder.

–Du är väl mer känd som polis än du var som simmare, säger Susanne som i dag är forskningsadministratör vid en forskningsenhet inom primärvården, Örebro läns landsting

Mötet mellan Susanne och Mats är levande. På en liten stund minns de andra simmare, tränare, profiler, tusentals vändor i bassängen och rutiner. Tränaren Åke Hansson var under en tid som en extra pappa för Susanne. Inte bara Susanne utan även Mats gick simgymnasiet i Klippan.

– Då var man solo och fick lära sig att ta ansvar, säger Mats och får genast medhåll av Susanne. Livet på internatet är fostrande i sig.

– Det var tvunget att vara strukturerad för att allt skulle fungera. Under de där åren fick vi lära oss att ta hand om oss själva, det gällde både boende och studier, säger Susanne och får genast medhåll av Mats. De båda tänker på att simningen i högsta grad påverkat deras vuxna liv. I yrkeslivet gäller det också att vara strukturerad och effektiv.

Vad ni har mer lärt er av simningen?

– Koncentration vid rätt tidpunkt. Att ge all kraft vid det tillfälle då all kraft behövs, säger Mats som numera ofta simmar i Gustavsvik med brorsan Ove. Även Susanne simmar i G-vik, är med i en grupp för Masterssimmare och har även provat på den speciella teknik som kallas Total Immersion. Sedan ett par år tillbaka driver Susanne också en yogastudio (www.yogakallan.com) på väster i Örebro tillsammans med en yogakollega. Susanne är även aktiv ledare inom Friskis Svettis sedan många år.

Mer läsning

Annons