Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Självklart blir det bättre om man lagar själv”

En lasagne gjord direkt i köket är godare och jobbet blir så mycket roligare. Camilla Söderling och Maria Björk stortrivs med att laga maten i Sörbyskolan kök.

Annons
Egen lasagne. Marie Björk tar fram en plåt med den egenhändigt lagade lasagnen, som ska in i ugnen. En av barnens favoriträtter.

Marie Björk lägger i de sista lasagneplattorna och hämtar sedan skålen med ostsås. När det är gjort behövs bara några nävar ost så är det klart att ställas in i ugnen. Dagens lunch för 200 elever är snart färdig.

– Jag ska inte säga att maten var dålig tidigare, men nu är det mer nära. Och det händer något med mat när den fraktats, det gör det ju, säger hon.

Tio sorters sallad

Ett par steg bort står Camilla Söderling och förbereder salladen. Varje dag har de minst tio olika sorters sallad.

– Pizzasalladen är favoriten. Den går alltid hem, säger hon.

För ungefär ett år sedan började Marie Björk och Camilla Söderling att laga maten själva i köket. Menyerna är förutbestämda och de har färdiga recept att gå efter, men det är deras kunnande som avgör hur maten smakar.

– Självklart blir det bättre mat om man lagar den själv. Sedan tycker jag att det är helt rätt att barnen får känna att det luktar mat, säger Camilla Söderling.

Allt är inte eget

Köket är dock inte helt fritt från halv- och helfabrikat. Det gäller exempelvis pannkakor, som måste beställas färdigt eftersom det saknas ett stekbord.

– Vi har försökt, men får inte plats med stekbord, säger Marie Björk.

Det är köpepannkakor, visst, men å andra sidan berättar kockarna stolt att det serverar färsk fisk nu för tiden.

– Det är lite lyxigt. Och barnen äter verkligen fisk. Man har blivit förvånad många gånger, säger Camilla Söderling.

Genom att de lagar allt själva går det lättare att ta tillvara maten. Om det blir något över ställs den in i kylen,

– Då kan vi ha ett extra alternativ dagen efter, säger Marie Björk.

Camilla Söderling pressar lite vitlök över en skål med turkisk yoghurt. Det ska blandas med morötter, och det är det sista som hon gör till salladsvagnen. Det är stor skillnad mot att stå och värma halvfabrikat.

– Ja, det är ju ingen arbetsglädje över det. För det är roligare att laga maten från grunden, säger hon.

Mer sallad. Utbudet av sallad är alltid stort på Sörbyskolan. På fredagen var palsternacka en tio olika varianter.
Ännu mer sallad. Rödbetor och fetaost som är värmt i ugn var en av salladsvarianterna.

Mer läsning

Annons