Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Självklart för Robert att engagera sig

Han står vid sidan av planen, sitter på läktaren i hallen och plockar skräp för att få in pengar till föreningen. Robert Andersson lägger ner många timmar på barnens aktiviteter varje vecka. Mest att göra är det på helgerna.

Annons

Han är inte ensam. Varannan svensk jobbar ideellt. Sedan 90-talet blir det allt vanligare. Och idrottsföreningarna dominerar stort. Det visar en undersökning som Ersta Sköndal högskola gör. Var femte som är engagerad är det inom idrotten. I genomsnitt lägger en person 16 timmar i månaden inom ideella föreningar och organisationer.

För Robert Andersson blir det betydligt mer. En stor del av fritiden ägnar han och hans fru Marie åt barnen Joakim och Therese aktiviteter. Mest engagemang lägger de ner på helgerna.

-I och med att jag fortfarande är tränare i min son Joakims fotbollslag blir det nog 10-15 timmar i veckan. Man tycker det är kul.

I helgen står han vid sidan av planen i Karlslundscupen Elite. Första matchen blir tuff. Robert och hans medtränare Stefan Forssell får peppa och komma med goda råd.

Robert tror att det är olika hur olika barn upplever föräldrarnas engagemang.

-Joakim vill helst att alla ska vara med. Även mormor. Han är van vid det. Men en del barn har svårt att prestera när föräldrarna är med.

Hur hinner du med?

-Man får prioritera. Men både Marie och jag är gamla föreningsmänniskor. Vi är vana. Fast vi har satt en gräns vid två sporter var för barnen. Mer hinner vi inte med.

Kan man engagera sig för mycket?

-Jag har hela tiden en diskussion med Joakim om han tycker att det är jobbigt. Men han vill att vi ska vara med.

Diskutera hur du tycker att en bra idrottsförälder ska vara genom att kommentera artikeln. Ett urval är tänkt att publiceras i NA:s papperstidning på måndag.

Mer läsning

Annons