Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Självmordet anmälstill Socialstyrelsen

I början av maj ska det finnas fler svar på vad som hände i samband med självmordet på häktet i Örebro förra veckan.

Annons

Då väntas kriminalvården och åklagarna vara klara med sina utredningar om den styckmordsmisstänkte 52-åringens död.Men fallet ska också anmälas till Socialstyrelsen, enligt lex Maria.

Vice chefsåklagare Bengt Landahl på Riksenheten för polismål, i Göteborg, är förundersökningsledare i utredningen som görs efter Kriminalvårdens anmälan till åklagare.

Vad har kriminalvården anmält?

– Deras anmälan leder i princip till en utredning av hela händelseförloppet. Jag har överlämnat ärendet till vår internutredning i Västerås och väntar en redovisning i början av maj, säger Bengt Landahl till NA.

Polis och åklagare i Örebro deltar inte i utredningen, det gör aldrig polis och åklagare i det län där en händelse inträffat. Samtidigt pågår en internutredning inom kriminalvården.

– Den görs i Örebro och väntas pågå tre veckor. Sedan lämnas materialet till rättsenheten vid vårt huvudkontor i Norrköping. Målsättningen är att hela utredningen ska vara klar inom en månad, säger regionchef Johan Modin.

Hur görs kriminalvårdens utredning?

– Vi pratar med personal och sammanställer material. Sedan får rättsenheten och personalansvarsnämnden ta del av det vi kommit fram till. Men de inväntar också åklagarens material, svarar Johan Modin.

Informationschef Ann-Christine Alm säger att kriminalvårdens medicinske rådgivare arbetar med en sammanställning inför lex Mariaanmälan till Socialstyrelsen.

– Den ska göras så snart som möjligt.

De utredningar som nu pågår kommer enligt Johan Modin också att ligga till grund för säkerhetsfrågor.

– I första hand är det en bedömning av det enskilda fallet. Men när ett självmord sker undersöker vi naturligtvis vad som går att förändra ur säkerhetssynpunkt.

Greps på nyårsdagen

Den styckmordsmisstänkte 52-åringen tog sitt liv på häktet i Örebro onsdagen den 31 mars. Han hade suttit häktad sedan januari. Mannen nekade hela tiden till att ha något med mordet att göra.

52-åringen greps den 1 januari efter att Norakvinnan Eva Magnusson anmälts försvunnen i slutet av december.

Båda arbetade vid Örebro Universitet.

Polisens misstankar riktades snabbt mot 52-åringen. Han blev först misstänkt för människorov. Men när delar av Eva Magnussons kropp hittades nära Lockhyttan, mellan Örebro och Nora, den 10 januari blev han omhäktad misstänkt för mord.

Eftersom utredningen inte var klar omhäktades han flera gånger. Varje omhäktning överklagades till Göta hovrätt av mannen och hans advokat. Men hovrätten ändrade inte på tingsrättens beslut.

Mer läsning

Annons