Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sju åtalas för smugglingav tio miljoner cigaretter

I den stora smuggelhärvan med mer än 10 miljoner cigaretter åtalas fyra män från Örebro län och tre från andra delar av landet.

Annons

Kammaråklagare Anette Wiberg Koffner beräknar att de inblandade undanhållit minst 17 miljoner kronor i skatt och avgifter.

Männen greps vid ett stort tillslag tullen gjorde i slutet av mars och åtalas nu vid Värmlands tingsrätt i Karlstad, eftersom det är i Värmland själva tullbrottet skett.

Cigaretterna har förts in i Sverige via norsk-svenska gränsen i Värmland.

Där lämnades uppgifter om att partiet skulle till Riga i Lettland och att Sverige bara var transitland.

Annan avsikt

Men Anette Wiberg Koffner konstaterar att avsikten var en helt annan.

I Örebro sorterades cigaretterna och lastades om till två transporter, en till en privat fastighet i norra Örebro län och en till Järfälla utanför Stockholm.

Cigaretterna delades upp på två partier på vardera drygt fem miljoner.

Sex av männen, däribland de fyra länsborna, åtalas för att i olika omfattning gjort sig skyldiga till grovt tullbrott och grov olovlig befattning med smuggelgods.

Den sjunde personen åtalas för grovt tullbrott genom att ha organiserat införseln till Sverige och via andra anmält att godset bara skulle transporteras genom Sverige. Han anklags också för att ha sett till så allt lastades om och hamnade i norra Örebro län och i Järfälla.

7,7 miljoner cigaretter

När tullen gjorde sitt tillslag fanns omkring 7,7 miljoner cigaretter kvar. Resten misstänks på olika sätt ha överlåtits.

Åklagaren framhåller att brotten är grova med tanke på omfattningen och de 17 miljoner som undanhållits i skatter och avgifter .

Vid rättegången ställs krav på skadestånd för de delar av partiet som hunnit överlåtas.

Mer läsning

Annons