Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Sju högar skit på 200 meter"

Att det blir hästskit runt en ridskola är inget nytt.
Men i och med den nya vägen utanför Karlsdals ridskola så har problemen tagit ny fart.

Annons
Bo Pettersson tittar snett på hästskiten på vägen.

Vägen delar nämligen ridskolans marker i två delar, på den ena finns ridanläggningen och den andra ridhuset. För att ta sig mellan måste ryttarna och hästarna gå en bit på en asfalterad cykelväg och sedan i en tunnel under vägen.

Bo Pettersson bor i närheten och brukar jogga längs med cykelvägen.

– En kväll räknade jag till sju högar på 200 meter, berättar han. Hundägarna måste ju ta upp hundbajset, därför borde ridskolan borsta bort hästskiten.

Bo berättar att det är fler som tycker som han. Grannarna är irriterade på högarna med avföring och har även försökt berätta det för ridskolans ägare.

– Men jag tycker inte vi möts av förståelse, säger han. De påpekar bara att de får rida där.

Bo Pettersson, som själv är gammal lärare, tycker också att det här är en uppfostringsfråga.

– Jag tycker man ska lära de unga vad som är rätt och fel. Det är inte bara att rida ut utan då ska man också ta upp efter sig. Jag tycker det är både fräckt och nonchalant att de gör på det här viset.

Marie Nordqvist äger tillsammans med sin man Karlsdals ridskola. Hon håller med om att problemet blivit värre i och med den nya vägen. Tidigare red de direkt i skogsområden och där blev hästskiten inte lika påtaglig.

– Vi hade många samråd med kommunen innan nya vägen byggdes och det blev bestämt att vi skulle få rida på cykelbanan och att det dessutom skulle göras en grussträng bredvid där vi fick ha våra hästar.

– Men, suckar hon, den där strängen blev för smal och dessutom satte de belysningen på fel sida så hästarna måste kryssa mellan lamporna. Det gör att hästarna kommer ut på cykelbana och då händer det också att de bajsar där.

Men tanken är att ni ska sopa upp efter hästarna?– Ja, vi har en sopmaskin för det, men det är fullständigt orimligt att hinna få undan allt efter ridskolelektionerna. Vi kan inte köra i samma utsträckning som hästarna bajsar, då skulle det vara ett heltidsjobb för oss.

Men vad säger man på kommunen om problemet?– De är väl medvetna om att det blev galet med nya vägen men annars säger de inte så mycket.

Marie Nordkvist fortsätter:

– Jag har respekt för att folk har olika åsikter men det måste finns nån rimlig nivå på det hela. Det kommer alltid finnas spår av hästarna hur mycket vi än sopar och vi måste ju fortsätta med vår verksamhet. Man måste se nyttan med vår ungdomsverksamhet också.

På Örebro kommun är man medveten om problemet men har för närvarande ingen plan för hur man ska ta itu med det.

– Jag har hört att det är mycket hästskit där, det var faktiskt vår egen personal som tog upp problemet, och det är givetvis väldigt otrevligt. Men det är ridskolan som har ansvaret för att det tas bort. Just nu har vi själva väldigt mycket att göra, men om det fortsätter får vi ta tag i den här diskussionen, påpekar Jonas Harrysson, gruppchef för park och gata.

Det konkreta som just nu görs är att det kommer upp en skylt som berättar att både cyklister och ryttare får samsas på vägen, men det löser inte problemet med bajset.

Mer läsning

Annons