Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukhusen planerar för egna vattensystem

På landstinget jobbas det för fullt med en lösning för ett eget system för reservvatten på de tre sjukhusen i länet om det skulle uppstå en liknande situation som den i förra veckan då förorenat vatten läckte ner i Svampens reservoar.

Annons

– Men vårt arbete har ingenting med just den läckan att göra, säger landstingsdirektör Rickard Simonsson. Det arbetet påbörjades tidigare.

Fram till och med 2015 är tio miljoner kronor avsatta för en reservvattenanläggning i anslutning till USÖ, och ytterligare investeringsmedel kan tillföras. Anläggningar för reservvatten beräknas kunna vara klara inom två-tre år vid såväl USÖ som vid Karlskoga och Lindesbergs lasarett.

– Sammantaget finns 21 miljoner kronor avsatta i investeringsbudgeten fram till 2016 för reservvatten vid länets tre sjukhus USÖ, Karlskoga och Lindesbergs lasarett, berättar Rickard Simonsson.

– Under den tid vi inte har eget reservvatten har vi en väl fungerande beredskapsplanering för avbrott i vattentillförseln. Vi har en organisation i landstinget där vi tillsammans klarar stora påfrestningar.

– Vi har tre akutsjukhus som vi kan flytta patienter mellan, vi har tre tillagningskök för en säker matförsörjning och vi har också i höst tre dialysavdelningar i länet när också en avdelning öppnar på Lindesbergs lasarett.

Rickard Simonsson menar också att beredskapssamordningen fungerade utmärkt såväl mellan myndigheter som inom landstinget och dess olika verksamheter under veckan med vattenläckan.

– Landstinget har en beredskapsorganisation som är väl rustad för störningar. En stark bas i det arbetet är tre sjukhus och flera vårdcentraler och tandvårdskliniker belägna i olika kommuner vilket i sig skapar möjlighet för en säker och kostnadseffektiv beredskapshantering.

Rickard Simonsson menar också att det är ett komplext projekt att bygga en reservvattenanläggning med många parter som måste komma överens.

– Vi kan inte helt klara av det här på egen hand utan är också beroende av de olika kommunerna. Men vi har ett bra samarbete med alla parter, alla tycker det här är ett viktigt arbete.

Mer läsning

Annons