Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukhuset i Linköping rustat för att ta emot ebolapatienter

Om Örebro-patienten verkligen varit sjuk i ebola hade han flyttats till Linköping. Där finns den nationella högisoleringsenheten.

Annons

Redan 1990 hade Linköping ett utbrott av marburg, en sjukdom som liknar ebola.

– Det är bakgrunden till att vi har jobbat med beredskap i många år. Det är på så sätt vi har blivit den nationella enheten för ebolapatienter, säger Boo Jarhall, sjuksköterska och biträdande vårdenhetschef på Universitetssjukhuset i Linköping.

Han fortsätter:

– Vi har inte haft något konstaterat fall av ebola i Sverige, men om vi skulle få det har vi haft tid att förbereda oss. Vi har jobbat upp rutiner, skrivit pm och samlat kunskap genom åren. Förhoppningsvis är vi så väl förberedda som krävs.

Den nationella högisoleringsenheten i Linköping har följt utvecklingen nära sedan i våras, då ebolafall började rapporteras från Västafrika. Sverige har haft flera misstänkta fall, bland annat det i Örebro i förra vecka och två i Stockholm.

Sjukhuset i Linköping har också en specialutrustad ambulans som står klar att hämta ebolapatienter och köra dem tillbaka till Linköping.

Skulle flyg behövas finns ett speciellt avtal med försvarsmakten – ett Herculesplan där hela ambulansen kan köras in i planet.

Mer läsning

Annons