Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Skalleper" har gjort kossorna

(UPPDATERAD 18.43) Mysteriet kring rondellkossorna vid Rejmes ser ut att ha nått sin upplösning. Konstnären "Skalleper" hävdar att det är han som är skaparen.

Annons
Kossan innan målning, till vänster, och den färdiga kalven till höger.

Förra veckan placerades det en rondellko i rondellen vid Rejmes. Under onsdagskvällen fick kossan sällskap av en kalv. Frågan som många ställde sig var: Vem är skaparen till kossorna? Under torsdagen cirkulerade det motstridiga uppgifter .

Bland annat hävdade en person att den första kon egentligen tillhör henne och att den blivit stulen. När NA kontaktade den påstådda skaparen menade hon att hon även hade placerat kalven i rondellen.

Men flera kommentarer och mejl pekade på en annan skapare - konstnären Lars Toreson, som kallar sig för "Skalleper".

När NA ringde upp Skalleper säger han att han har fått höra om dagens turer via bekanta.

- Jag gjorde den första. Nummer två ställde jag dit i går kväll vid 23-tiden, säger han.

Hur kommer det sig att du har gjort kossorna?- Det hör till den konst jag håller på med, som dukmålningar och väggmålningar. Jag vill glädja människor.

Skalleper menar också att han vill rikta fokus från tidigare djurskapelser som har förekommit i rondeller.

- Det var ju sådant liv om de där rondellhundarna för några år sedan. Så jag tänkte att i stället för att göra folk arga så kan man ju göra folk glada. Det är ingen form av religiöst eller politiskt tjafs. Det är en rolig grej, säger han.

Under torsdagskvällen fick NA ett SMS av de som påstod att kon hade blivit stulen och att de hade tillverkat kossorna. Det hela handlade om ett så kallat practical joke:

"God kväll! Efter dagens skörd så kryper vi leendes till korset och tackar självaste skaparen, konstnären Skalleper, för att vi har fått nyttja hans underbart mysiga små kor. (...) Och vi vill samtidigt tacka denna konstnär för hans kreativa initiativ och om det är sant som dom säger, att ett gott skratt förlänger livet, då har vi nog fått en hel drös med extra år att tacka honom för. Så hatten av för självaste Skalleper!" lyder en del av SMS:et.

Slutet gott, allting gott, som det heter. Återstår att se om det blir någon ny kovändning i frågan. Kanske får kossorna ytterligare sällskap i rondellen inom kort.

Kon och kalven i Rejmesrondellen.

Mer läsning

Annons