Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan som lägger ner sitt mellanstadium

Mellanstadiet försvinner på Eklundaskolan. Från årskurs fyra kommer eleverna i stället att hänvisas till Navet.
– Min spontana reaktion var: Nej, vad tråkigt, berättar Johanna Holmgren en av föräldrarna på skolan.

Annons
I generationer. Johanna Holmgren, här med döttrarna Astrid, Alice och Aina, gick själv på Eklundaskolan som liten och skulle gärna se att hennes barn kunde gå där fram till högstadiet.

Eklundaskolan har under en tid tappat mellanstadielever till andra skolor. Främst är det Engelska skolan, Karl Johan, Engelbrekt och Kunskapsskolan som lockat eleverna. Samtidigt har skolan fått allt fler yngre elever och behöver nu klassrummen för att utöka förskoleklasserna och lågstadiet.

Många småbarn

– Som prognoserna ser ut kommer det jättemånga småbarn och vi planerar att fylla två paralleller från förskoleklass till trean, säger Eklundaskolans rektor Johanna Ballhausen Jonsson.

Just nu är det alltså ett hårt tryck på de lägre klasserna samtidigt som exempelvis årskurs fem bara har 14 elever. Därför ser man nedläggningen av mellanstadiet som ett sätt att lösa lokalbristen.

Man har inte diskuterat att bygga ut skolan så man både får plats med fler lågstadieklasser och en mellanstadiedel?

– Den frågan får du ta med politikerna men jag kan säga att vi har diskuterat jättemånga olika lösningar, fortsätter Johanna Ballhausen Jonsson.

Anders Hagsten är ordförande för skolnämnd sydost. Han svarar så här:

– Nej, att bygga ut finns inte med i planerna. Vi har ett överskott på lokaler i kommunen och det här är den bästa lösningen.

Johanna Holmgren har två barn på Eklundaskolan och hon gick själv där när hon var liten. Att skolan inte ska fortsätta att ha ett mellanstadium tycker hon är synd.

– Vi var inställda på att barnen skulle gå här till och med sexan, för oss fanns det inget annat alternativ. Men det kan nog bli bra det här också. Problemet blir om de splittrar upp klassen när de ska flytta över till Navet. Då blir det besvärligt. Övergången till en lågstadieskola kommer att ske successivt.

- Hösten 2012 kommer sexorna att erbjudas plats på Navets skola, och hösten 2013 flyttar eleverna i årskurs fyra och fem. Något formellt beslut är inte fattat än. Det tas i skolnämnd sydost den 20 december. På torsdag den 8 december hålls ett informationsmöte på skolan dit politiker kommer för att svara på frågor.

Mer läsning

Annons