Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolans vikariesystem tillbaka på ruta ett

Vikarier till skola och förskola föreslås att från mars nästa år fördelas genom en central förmedling, som man hade före kommunens vikarieprojektet.

Annons
NA granskade under juni månad Örebro kommuns stora vikarieprojekt. Du kan läsa granskningen via länkar under dagens artikel.

Nästa vecka väntas kommunstyrelsen besluta om att avsluta kommunens vikarieprojekt. Det innebär att från den 1 mars nästa år förs ansvar och resurser till vikarier tillbaka till nämnderna.

Under förutsättning att erforderliga beslut tas i driftsnämnderna blir lösningen för skola och förskola en central förmedling, där tre personer ska jobba på heltid.

– Vi går tillbaka till den organisation som vi hade innan vikarieprojektet, säger Margareta Borg, skolchef nordväst.

Stort behov under våren

Under vikarieprojektet har vikarier till förskolan förmedlats via företaget Pelmatic. Här vill man förlänga det avtalet till den sista maj.

– Det ska vikarieförmedlingen sköta så småningom. Men under våren har vi ett stort behov, och vi vill ha nämndernas godkännande för att förlänga till sista maj. Som samtliga förskolchefer önskar, säger Margareta Borg.

Timanställda

Vikarierna som jobbat hos Pelmatic har haft anställning, men det blir inte så när kommunen tar över.

– De blir timanställda. Det är uppdrag på heltid men ingen tjänst, säger Margareta Borg.

Hon hoppas att förmedlingen av vikarier ska fungera bättre än med det gamla systemet. Det ska man uppnå genom att bland annat ha ett bättre IT-system och en bra dialog med verksamheterna.

– Vi uppmanar också verksamheterna att se över och titta om de kan höja sin grundbemanning så att volymerna av vikarier inte blir så stora, säger Margareta Borg.

Läs NA:s granskning av det stora vikarieprojektet här.

Mer läsning

Annons