Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sköldpaddsmysteriet: Kan vara Bulan, 23, som flyter i ån

Två olika sköldpaddor har setts i centrala Örebro. Nu verkar en tredje sköldpadda vara på språng. Kim Ivarssons sköldpadda Bulan har varit borta i över i två månader.– Jag är helt förtvivlad och jätteledsen. Han är som en familjemedlem, säger Kim Ivarsson.

Annons
Kim Ivarssons sköldpadda Bulan försvann i maj från hennes gård i Glanshammar.

NA har skrivit om att flera vittnen sett en sköldpadda simma i Svartån mitt i centrala Örebro. Dessutom ska en sköldpadda ha setts i Wadköping men den ska enligt uppgift till NA vara bofast i området.

En annan sköldpadda är försvunnen. Kim Ivarsson från Glanshammar tror att det kan vara hennes 23-åriga sköldpadda Bulan, som flyter i Svartån.

– Det är svårt att se på bilden i NA om det är den, men de är ganska lika, säger hon.

Mattias Sterner är utbildad biolog och arbetar som vattenhandläggare vid Länsstyrelsen i Örebro. Efter att ha sett sköldpaddsbilderna tror han att det rör sig om tre olika sköldpaddor.

– Sköldpaddan som simmar i vattnet kan inte vara en landsköldpadda. Den lever på land och kan inte simma, säger Mattias Sterner.

Sköldpaddan som setts i Wadköping kan enligt Mattias Sterner vara en sumpsköldpadda. Inte heller den arten kan simma. Sköldpaddan i Svartån tror han kan vara en rödörad vattensköldpadda som är vanlig i akvariehandeln.

Kim Ivarssons sköldpadda Bulan är en blandning mellan grekisk och spansk landsköldpadda. Hon säger att Bulan kan flyta och tror att det kan vara han som är i Svartån.

– Jag tycker inte det ser ut som en rödörad sköldpadda. Men det är svårt att se för bilden är lite suddig, säger Kim Ivarsson.

Kim Ivarsson har haft Bulan sedan hon var åtta år gammal. Kring den 20 maj försvann han från hennes gård i Nasta i Glanshammar. Bulan brukar gå fritt i huset eftersom han inte kan ta sig över trösklarna och rymma. Men en dag var Bulan försvunnen och Kim Ivarsson letade i hela huset. Hon fick och hjälp av personal från Missing people som sökte efter honom med en hund.

– Jag fick panik när han var borta. Jag misstänker att det kan ha legat någon väska på golvet som han klättrat på för att komma ut. Antingen det, eller så har någon tagit honom, säger hon.

Kim Ivarsson säger att sköldpaddan är pigg och hon tror att den kan ha tagit sig en bra bit från Glanshammar sedan den försvann i maj.

– När den har bra förhållanden kan den ta sig fram ganska snabbt. Jag tänker att den kan röra sig i ett stort område eftersom det gått så lång tid. Någon kan också ha burit honom en bit, säger Kim Ivarsson.

Vet du mer om sköldpaddorna? Skicka tips och bilder via mms till 72019 eller mejla [email protected]

Sköldpaddan som sågs i en gränd i Wadköping för någon vecka sedan.
Sköldpaddan som setts i Svartån vid Slottet.

Mer läsning

Annons