Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolflickor i Örebro göms för familjerna

Tre flickor vid en högstadieskola i Örebro får undervisning på hemlig ort. De är utsatta för hedersförtryck från sina familjer. Även vid en annan högstadieskola i Örebro har flickor behövt flytta i hemlighet på grund av hedersförtryck.

Annons

Flickorna behöver skydd från sina egna familjer. Skolorna samarbetar med socialtjänsten i ärendet. Sedan i måndags finns inte de tre flickorna längre kvar på den ena av skolorna.

– Vi fick signaler som gjorde att vi agerade, berättar skolans rektor.

Flera liknande fall

Den andra skolan har haft flera liknande fall. Flickorna har inte kunnat vara kvar utan omhändertagits av socialtjänsten. De har fått undervisning och skyddat, hemligt boende.

Fallet i Hallsberg då en 19-åring var nära att mördas är ett exempel där myndigheterna inte lyckats i sitt samarbete. Men i fallet med de tre flickorna på högstadieskolan har samarbetet fungerat som det ska, menar rektorn.

– Det fungerar bra, men det är klart att socialtjänsten har sina svårigheter när de beslutar att omhänderta. Det är tuffa beslut det handlar om, säger rektorn.

Ger samma bild

Kollegan på den andra högstadieskolan ger samma bild:

– Det väcker starka känslor om ens barn skulle bli omhändertagna av myndigheterna, säger rektorn och fortsätter:

– Det finns en hotbild mot personalen. Det här är känsligt.

Att leva under hedersförtryck innebär att behöva underkasta sig en rad regler, till exempel att gå direkt till skolan och direkt hem från skolan.

Skvaller skadarFörtrycket kan yttra sig så att flickan inte får bli sedd utomhus med utomstående, till exempel klasskompisar. Männen i familjen och släkten vakar över henne.

Inget skvaller får uppstå. I så fall skadas familjens heder.

Skulle tonåringen vägra och bryta mot reglerna kan det i värsta fall bli livsfarligt för henne.

Sverige har haft flera fall där unga kvinnor mördats i hederns namn. Förtrycket kan också drabba unga män.

Mer läsning

Annons