Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolor tar ut avgift - mot kommunens vilja

Hälften av grundskolorna i Örebro kommun tar ut en avgift av eleverna.Det stämmer inte överens med kommunens målsättning om helt kostnadsfri skola.

Annons

I en uppföljning av den interna kontrollen på skolorna, Tillsynsrapport 2014, redovisas svaren från en enkät som skickats ut till samtliga kommunala grundskolor i Örebro kommun. Rapporten är nu ute för diskussion och beslut i kommunens olika skolnämnder.

Enkäten visar att 17 av 38 skolor tar ut någon form av avgift och att 29 skolor kan erbjuda eleverna utrustning vid olika aktiviteter. Hos de flesta handlar det om mindre än 50 kronor per termin, men två skolor kan ta ut så mycket som mellan 100-300 kronor. När det gäller förtäring vid till exempel friluftsaktiviteter kan endast elva skolor erbjuda eleverna detta, de andra 27 uppger att eleven ska ta med sig fika själv. Men skolan kan hjälpa till med förtäring när elever inte har med sig mat.

Enligt skollagen ska utbildning vara kostnadsfri, men den tillåter att det får förekomma enstaka inslag som kan medföra en obetydlig kostnad för eleverna. Men Örebro kommun har fattat beslut om att göra skolan helt kostnadsfri. I tillsynsrapporten konstateras att de skolorna visserligen uppfyller skollagen, men inte Örebro kommuns målsättning.

Mer läsning

Annons