Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skomakeri fyller 100 år

1912 startade ett skomakeri på Gamla gatan. Hundra år senare lever företaget kvar. I dag drivs det av Per-Anders Björkman,
som kommer från en lång skomakarsläkt.

Annons
Skomakare? Den här bilden är tagen framför Örebro hastighetsskosulning. Tyvärr vet vi inte när eller vilka personerna är på bilden.

Det är full aktivitet i den lilla skomakarverkstan. I ett plingar det i dörrklockan och en ny kund kommer in för att lämna skor som ska sulas eller klackas, eller så lämnar man in väskor där dragkedjan är trasig.

En gång i tiden hette skomakeriet Örebro hastighetsskosulning, eller Hastigheten som det sedan kom att heta. Det startade på Gamla gatan för 100 år sedan. Numera heter företaget Sko-service och ägs sedan tre år tillbaka av Per-Anders Björkman och hans föräldrar. De driver samtidigt ett skomakeri i Ludvika och Per-Anders har milt sagt skomakaryrket i blodet.

– Båda mina föräldrar är skomakare och har mästarbrev, far är också ordförande i Skomakarmästarförbundet, berättar Per-Anders samtidigt som han jobbar undan några beställningar.

– Farfar var också skomakare och startade firman i Ludvika 1965.

Så det var naturligt för dig att också bli skomakare?– Jag har ju varit med i verkstan sen jag var liten och det var ju det sommarjobb man hade. Jag har vuxit upp med doften och yrket, men jag började utbilda mig till elektriker.

Per-Anders förklarar att han ville prova något annat men att han sedan blev skomakare i alla fall.

– Jag kände att det var här jag hörde hemma, säger han enkelt.

Just nu pendlar han mellan Ludvika och Örebro men planerar att bosätta sig i Örebro. Det är långa arbetsdagar, ibland upp mot 15 timmar. Så här på vår- och höstkanten är det som mest, sen under högsommaren är det inte lika mycket.

Men det lönar sig att ha ett skomakeri?– Ja, det går, det svåra är bara att hinna med. Jag vill ju inte säga nej till någon kund och är ständigt tidsoptimist.

Du som är skomakare från en skomakarsläkt, tänker du ofta på folks skor?– Ja, man blir ju lite yrkesskadad och tittar på vad folk har på fötterna och tänker på vilka problem som kan dyka upp. Dels är det de som gått i höga klackar i hela sitt liv och så de som går i ostadiga tygskor och liksom trampar inåt, bredvid hälen. Man kan ju se vilka problem de kommer att få med sina fötter.

Per-Anders berättar att han vill fortsätta att utbilda sig inom yrket.

– Jag har tagit gesällbrev i reparation och skulle kunna ta mästarbrev. Men det jag framför allt planerar är att ta gesällbrev i beställning.

Beställning?– Ja, tillverkning alltså, när man gör handsydda skor på beställning. Det börjar komma tillbaka. Fler och fler vill ha det miljövänligt och med kvalité och då har vi kommit runt och är tillbaka där allt började en gång.

Lång tradition. Per-Anders Björkman är fjärde generationen skomakare och driver nu tillsammans med sina föräldrar Sko-service på Gamla gatan. I år fyller företaget 100 år.

Historik

Örebro hastighetsskosulning grundades 1912 av Karl Wiktor Skagerberg på Gamla gatan 6. Fem år senare 1917 startade han en filial som hette Södra hastighetsskosulningen som han sedan sålde. Skagerberg fortsatte på Gamla gatan men kortade ner namnet till Hastigheten.

Skagerberg drev skomakeriet till 1948 då Ingvar Pettersson köpte företaget. Under en period låg skomakeriet på Järntorget. Ingvar Pettersson flyttade sedan tillbaka till Gamla gatan 8 år 1969, vid den tiden döptes Hastigheten om till det nuvarande namnet Sko-service. Ingvar Pettersson sålde sedan skomakeriet 1981 till Nils Kroon. Kroon drev skomakeriet till 1987 då Mikael Norgren tog över och drev det till 2009. Sedan dess ägs det av familjen Björkman.

Mer läsning

Annons