Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skördefest med spett

I dag var det skördefest i Stadsträdgården och det fanns allt från spettekaka till lingondricka och ost.

Annons
Ost och lingondricka. Christina Jarl presenterar sina produkter för Tore och Ann-Marie Ståhlberg. De har redan hunnit handla glutenfria kakor och lingondricka. Nu funderar de på en god ost som avslutning.

Men, vad skådar mitt öga?

Spiddekaga till försäljning på skördemarknaden i Stadsträdgården i Örebro?

Och jag som har försökt få mina vänner i T-län att uppskatta denna skånska specialitet i snart 40 år – utan resultat. Jag måste ha missat något för Ulla Born från Julita försäkrar att hon säljer en hel del av de gula bakverken.

I grunden är Ulla äggproducent, men för att kunna presentera sina ägg på ett udda sätt tog hon över en spettekaksugn när tillfälle gavs.

– Och så är min pappa från Skåne, tillägger hon förklarande.

För den som inte gillar denna delikatess fanns det mycket annat att testa och handla på skördemarknaden, som äppelkaka, kladdkaka, ost och grönsaker av alla de slag.

I ett av stånden står Christina Jarl och presenterar tunnbröd, en specialost och lingondricka. Hon jobbar annars som festfixare i Ervalla.

Ervalla? Inte världens medelpunkt för party precis?

– Det är det om man är ’känd i trakten’, säger Christina. Jag är född och uppvuxen vid Ervalla station och har bott i Fellingsbro, folk vet vem jag är.

Hon är servitris i botten, men påpekar att:

– Mat kan man alltid laga om man är intresserad och det är jag, älskar att ordna temafester. Ska det vara en bit tunnbröd?

Om man sedan hade tid över kunde man lyssna på Lotta Sörman, som gav svampråd, och Cecilia Hakfelt, som tipsade om höstträdgården och kanske ta en titt på chili- och pelargonutställningen i växthuset.

Oväntad syn. Ulla Born har satsat på något, i det här nordliga trakterna närmast exotiskt, nämligen spettekaka.

Mer läsning

Annons