Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skörden hotas av torkan

Högtrycket de senaste veckorna är en katastrof för spannmålsodlarna. Nu behövs en rejäl regnskur.

Annons

– Normalt sett är det bra med en rejäl sommar som inte har så mycket regn när plantorna ska mogna, säger Stefan Atterwall, odlingschef på Lantmännen.

Men som sommaren ser ut nu är det för bra. För höga temperaturer och för lite vatten.

Grödorna är nämligen inne i den livscykelperiod där de behöver ordentligt med vatten. Och det finns en överhängande risk att vattnet i jorden tar slut när det är sådan hetta som det har varit den senaste tiden.

Risken att grödorna torkar och dör är ett stort bekymmer för lantbrukarna. Men hur stora förlusterna kan komma att bli är ännu osäkert.

– Man får inte svaret förrän man tröskar om en månad. Risken för små och lätta kärnor gör att det blir färre kilo per hektar, säger Per Willén, vice ordförande i LRF:s regionförbund Örebro.

Om man ser till en normal svensk sommardag på 20 grader avdunstar tre millimeter vatten från en gröda. När temperaturen når en bit över trettio grader innebär det en avdunstning på sex till sju millimeter.

– Det behövs 40 millimeter regn för att kompensera för den gångna veckan, säger Stefan Atterwall.

Men det krävs mer än så. 25 millimeter var femte dag behöver växterna en sådan här

Att vattna är kostsamt. Bevattning utnyttjas främst av potatis- och grönsaksodlare.

– En normal spannmålsbonde i Närke har inte en vattenanläggning. Det är en stor kostnad, säger Stefan Atterwall.

I våras var situationen omvänd i delar av regionen. Mycket regn och lite sol. Även det en olagom kombination. Översvämningen gjorde nämligen grödan svagare och den har därmed sämre förutsättning att klara torkan.

– Jorden är extra känslig och beroende av mer fukt än icke fuktskadad jord, säger Per Willén.

Vissa lantbrukare har fått så om på grund av förstörd skörd efter både vintern och våren. Våren innebar alltså översvämningar och vintern svampangrepp. Under snön håller sig temperaturen runt noll grader och i det klimatet frodas svamparna, berättar Per Willén.

Och vad det blir för konsekvenser av hettan återstår att se.

Mer läsning

Annons