Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sköt häst i stället för svin - åtalas för jaktbrott

Jägaren som sköt en häst i stället för ett vildsvin åtalas nu för jaktbrott. Utredningen visar att 38-åringen sköt i en helt annan riktning än den jaktledaren anvisat.

Annons

Det var på lördagskvällen den 14 augusti i fjol som mannen deltog i en vildsvinsjakt i närheten av Hampetorp i Östernärke.

Men någon gris dödade aldrig 38-åringen – däremot en häst som gick i en hage i närheten. I hagen, som låg nära ett bostadshus, fanns även en annan häst. Den klarade sig dock helskinnad.

Precis innan skottet föll hade en person varit ute och fodrat hästarna.

Det hade börjat mörkna när skottet avlossades, men den skjutna hästen hade å andra sidan ett vitt flugtäcke på sig.

– Det var skumt ute men inga problem att se. Den enda förklaringen till att det blev så här är att han måste sett hästen framifrån, säger jaktledaren till NA.

Rör det sig om en ovan jägare?– Han har jagat mycket i sitt hemland och även suttit med mig vid jakt ett flertal gånger. Men han hade nyligen fått jägarexamen och det var första gången han satt ensam här i Sverige.

Enligt åklagaren Karl-Erik Antonsson har 38-åringen skjutit i en helt annan riktning än den han blev anvisad av jaktledaren. Jägaren hade heller inte kontrollerat om det fanns något som kunde fånga upp kulan. Skottet gick rakt ut på ett gärde.

– Han har inte försäkrat sig om att det fanns något kulfång. Jag påstår också att han inte försäkrat sig om att det var fritt från människor och djur innan han sköt.

Vad har mannen sagt?– Helt enkelt att det inte är frågan om något brott. Han tycker att han har haft ett kulfång och hagen upptäckte han först efteråt.

Och att i efterhand upptäcka hagen och hästarna räcker knappast?– Nej, och det tyder kanske på lite dålig koll, säger Antonsson.

Mer läsning

Annons