Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skruvat jobb att få på propellern

Förr var det väderkvarnar.
Nu är vindkraften på frammarsch i Stora Mellösa.

Annons
73 meter ovan mark. Ser ni montören som sticker ut huvudet i noskonen? Det 20 ton tunga navet med bladen ska skruvas fast.

I Göksholm finns vindkraftverk. Och nu även i den lilla byn Dömmesta, ett par mil öster om Örebro.

– Skönt att allt kommit på plats, säger Per Claesson, som är ordförande för Mellsavind, den ekonomiska förening som driver verket.

Uppbyggnaden av Dömmesta-verket har underhållit mellsingarna i flera veckor under sommaren. Betongbil på betongbil har kört fram på de små knixiga grusvägarna för att gjuta fundament, lyftkranar har anlänt, och till sist kom alla delarna till vindkraftverket på långtradare.

Men den kurviga byavägen satte stopp. Morotstransporter och traktorer är alltid okej, men långtradare med vindkraftverk? No no. Det blev ett baxande och trixande, två björkar fick fällas, diverse brevlådor flyttas, och uppe i Dömmesta fick grävmaskiner kallas ut för att bredda en kurva.

– Det blev lite bekymmersamt, trots att leverantören av verket faktiskt godkänt vägen, poängterar Per Claesson.

Först vid ettiden på natten nådde de stora bilarna sitt mål.

I fyra år har planeringen pågått av vindkraftverket.

– Jag började projektera det här på eget bevåg, gick en kurs och kontaktade konsult, men då för fyra år sedan var det inte läge för en byggstart, säger Per Claesson.

Vindkraftverket drivs i föreningsform, och antalet medlemmar är 124. De har satsat pengar och hoppas förstås få avkastning på insatt kapital.

I Östernärke finns nu sex vindkraftverk uppsatta plus några mindre gårdsverk. Men det kan snart bli fler snurror, enligt bygglovsansökningar till den lokala byggnadsnämnden.

– Från Dömmesta finns ansökningar om ytterligare ett verk. Och mellan Odensbacken och Stora Mellösa vill en intressent bygga tre stora verk som vardera är 150 meter höga. I Asker finns bygglov för ytterligare ett verk, men det ska till kompletterande handlingar, säger Magnus Lagergren, ordförande för den lokala områdesnämnden.

Dömmestaverket är nu klart, och inom kort ska det tas i bruk.

Vindkraftverk

Vindkraftverket i Dömmesta ger energi som motsvarar elförbrukningen på 100 normalstora villor, på årsbasis.

Elektriciteten som produceras säljs till energibolag.

Den totala investeringen för föreningen Mellsavind är cirka 12 miljoner kronor.

Totalt är verket cirka 100 meter högt, från mark till toppen av rotorblad.

Fundament och bottenplatta är armerad med 50 ton armeringsjärn och fyllt med 200 kubikmeter betong som väger hisnande 550 ton.

Varje rotorblad är 23 meter långt och väger tre ton.

Mer läsning

Annons