Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skulle dopningstestas - man smet från gymmet

En man skulle dopningstestas på Friskis och svettis i Örebro förra veckan. Då smet han från från kontrollen och är nu avstängd i väntan på utredning.

Annons
Friskis och svettis verksamhetschef, Helena Tranquist.

Det var i onsdags förra veckan som mannen hade blivit kallad till en dopningskontroll på Friskis och svettis Kvarnen i Örebro. Men personen i fråga blev aldrig testad.

- Han avvek från lokalen på ett sånt sätt att provet inte kunde lämnas, verksamhetschefen Helena Tranquist.

Dopningskontroller återkommer regelbundet varje år på Friskis och svettis.

- Då händer det ibland att någon dels får positiva värden och har tagit något otillåtet, eller att man av någon anledning väljer att avvika utan att ha lämnat provet. Det var precis det som hände den här gången, säger Helena Tranquist.

Ett avvikande från ett dopningstest brukar likställas med att testas positivt. Mannen är nu avstängd i väntan på utredning från Riksidrottsförbundet.

- Enligt RF:s regelverk så är det normalt sett likställt med ett positivt dopingresultat. Men det går inte att säga så i alla lägen, det måste föregås av en utredning.

Helena Tranquist tycker det är viktigt att poängtera det förebyggande arbetet mot dopning.

- Vi jobbar väldigt aktivt med ett antidopingarbete via RF och föreningen Prodis. Framför allt handlar det om att undvika att ungdomar lockas att testa något otillåtet. Det är väldigt viktigt att förebygga.

Under de senaste fyra åren har totalt 70 personer testats för dopning på Friskis och svettis i Örebro. Av dem har fem personer fastnat i kontrollerna.

Mer läsning

Annons