Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Skulle inte förvåna mig om vi får dödsfall”

Svininfluensan har hittills orsakat tre dödsfall i Sverige. Och Örebro ligger i farozonen.
– Av de som är sjuka här är det flera som är allvarligt sjuka, säger Hans Fredlund, smittskyddsläkare på USÖ.

Annons

Svininfluensan är här igen. Nyligen har tre personer dött i influensan i Sverige. Inget av dessa har skett i Örebro. Men det finns sjukdomsfall på USÖ.

– Vi har få som är sjuka hos oss, men av de som är sjuka är det flera som är allvarligt sjuka. Det skulle inte förvåna mig om vi får dödsfall, säger Hans Fredlund och fortsätter:

– Nu är jag inte helt uppdaterad på sistone, men vi har två riktigt svåra fall som vårdats på intensivavdelningen med respirator och med extern lunga, kallad Ecmo.

2009 kom ett större utbrott med svininfluensa i landet. Men så stor omfattning tror inte Fredlund att det blir denna gång.

– Jag tror inte vi får en jättestor sjukdomsbörda, för jag tror ändå att vi har stor glädje av vaccineringen 2009. Inte för att det är jättebra skydd än så länge, men de som sjuknar nu har i flera fall inte tagit vaccinationen 2009.

Är de som vaccinerade sig då immun?– Nej, inte immun, men många har fortfarande kvar skydd mot det. Annars borde vi haft fler sjukdomsfall.

Fredlund nämner just vaccination som en förbyggande åtgärd mot svininfluensan, men tilläger:

– Nu i är det i stort sett försent att vaccinera sig, utan det är det som vaccinerat sig mot säsongsinfluensa som har skydd mot den här varianten.

Är det något annat man kan göra för att skydda sig?– Lever man nära en som insjuknat och sedan själv blir sjuk kan man ta antivirusmedel som gör att sjukdomsbilden blir bättre. Men den får man ta samtidigt som man insjuknar. Det får inte dröja, säger Fredlund.

Mer läsning

Annons