Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyddsombud: Ge personal gasmasker

Ett skyddsombud på Askens Boendestöd i Örebro vill se åtgärder för att personalen ska slippa utsättas för passiv rökning, bland med gasmasker. 

Annons

- Som arbetsmiljö är det inte bra i långa loppet, man ska inte behöva utsättas för rök, säger Kaj Kuperinen som är skyddsombud på Asken Boendestöd.

Han har lämnat in en begäran om åtgärd till arbetsmiljöverket där han beskriver hur personalen i vissa arbetssituationer utsätts för kraftig passiv rökning. Personalen som arbetar med boendestöd arbetar i brukarnas egna hem.

- Det blir ganska fylligt med rök, då ser jag som en lösning att det finns gasmasker, säger Kaj Kuperinen som även föreslår så kallade ”rökslukare”.

Det är dock inte aktuellt med gasmasker enligt Askens enhetschef Elisabeth Ullefors som inte vill uttala sig närmare i frågan.

- Vi är under en process och ska titta på det här i arbetsgruppen, säger hon.

I svaret på begäran om åtgärd föreslår arbetsgivaren att man ska arbeta för ett rökfritt boende. Enligt svaret finns även planer på att diskutera kring en tillfredställande arbetsmiljö. Skyddsombudet är dock inte nöjd med svaret och har lagt fram en önskan om att arbetsmiljöverket ska göra en inspektion.

- Nu väntar vi besked från arbetsmiljöverket säger Kuperinen.

Mer läsning

Annons