Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skylt var vilseledande- par får riva p-böterna

Monika och Deva Kahandaliyanages besök i Örebro i slutet av förra året höll på att bli en dyr historia. De fick varsin p-anmärkning på tusen kronor när de parkerade på Engelbrektsgatan. Men de hävdade att skylten var både missvisande och vilseledande. Nu har han fått rätt.

Annons
En djungel av skyltar. Nu har kommunen satt upp ett nytt vägmärke på Engelbrektsgatan i centrala Örebro så att alla ska se var lastplatszonen slutar. BILD: LENNART LUNDKVIST

– Visst är det glädjande att jag fick pengarna tillbaka. Men det är bara toppen av ett isberg, säger västeråsaren Deva Kahandaliyanage. Det kan vara hundratals, kanske tusentals andra bilägare som på helt felaktiga grunder fått böta en tusenlapp på den sträckan, fortsätter han.

Men för att få pengarna tillbaka krävs att varje bilägare skriftligen bestrider parkeringsanmärkningen till polisen. Det måste ske inom sex månader från den dagen avgiften betalades.

–  Om staden har begått ett grovt fel som kostat så många så mycket måste bilägarna ersättas, hävdar Deva Kahandaliyanage. Det spelar ingen roll hur långt tid det har gått.

– Jag driver gärna processen vidare mot Örebro kommun om alla som drabbats står bakom mig. Då kan jag kontakta en advokat och sätta fart på rättsprocessen. Jag är en person som vill gå till botten med det här, fortsätter han.

Det var i slutet av förra året som Deva Kahandaliyanage och hans fru parkerade utanför Engelbrektsgatan 18.

– Det fanns en skylt med ”stoppförbud lastplats” vid vägkanten framför en utfart. Däremot fanns ingen tilläggsskylt med angivelse om hur lång vägsträckan med stoppförbud var. Vi parkerade våra bilar cirka 25 meter från vägskylten med markering ”Lastplats”. Flera bilar var parkerade på sträckan så vår tolkning var att stoppförbud råder framför utfarten och att det därefter var tillåtet att parkera, säger Deva som också är starkt kritisk till en parkeringsvakts agerande.

– Vid tillfället för vår parkering stod en parkeringsvakt alldeles intill platsen där vi parkerade våra bilar. Men hon gjorde inte något för att upplysa oss om att det var stoppförbud.

– Jag vill påpeka att vi tog god tid på oss att lämna bilarna, då vi hade tre små barn att lösgöra från bilbarnstolar samt betalade och hämtade kvitto för parkeringen.

– Parkeringsvakterna har ingen laglig skyldighet, men moraliskt kan man tycka att de ska ingripa och upplysa bilägaren om den felaktiga parkeringen i stället för att senare ge dem en parkeringsanmärkning, svarar Kenny Selling på tekniska förvaltningen på rak fråga.

Mer läsning

Annons