Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skytten i Odensbacken döms till ett års fängelse

Den man som sköt över 30 skott från sin lägenhet i Odensbacken döms till ett års fängelse.
Mannens sambo får villkorlig dom för bland annat skyddande av brottsling.

Annons

På förmiddagen den 28 december förra året avlossade mannen över 30 skott i sin lägenhet i Odensbacken. I dag dömdes han av Örebro tingsrätt till ett års fängelse för framkallande av fara för annan, skadegörelse och grovt vapenbrott.

Flera utsattes för faraFem av kulorna gick ut mot Icas kundparkering – och enligt tingsrätten är det styrkt att åtminstone två av skotten avlossades efter att ICA hade öppnat klockan nio på morgonen.

Tingsrätten skriver i sin dom:

morgontimmarna och således även uppehöll sig på parkeringen utanför. /…/ En konkret faresituation har alltså förelegat beträffande samtliga skott genom altandörren.”

”Av den utredning som utförts är visat att 245 personer besökte ICA-butiken under

45 tomhylsor funnaUnder utredningen hittades 45 tomhylsor i lägenheten, och 34 skotthål eller

skottskador påträffades på olika platser i lägenheten.

Mannen har, enligt tingsrätten, utsatt båda sin sambo och dotter för allvarlig fara.

Sköt in till grannenDessutom har minst sex av skotten har gått genom väggen och in i grannens lägenhet. Grannen har sin säng placerad vi den vägg som skotten gick igenom, och hon har suttit i en fåtölj några meter bort och tittat på tv. Tingsrätten skriver:

och vägg en tillräckligt hög restenergi för att åstadkomma allvarliga skador på

en människa. XX har således utsatts för fara för svår kroppsskada.”

”Den tekniska utredningen visar att kulorna efter att ha passerat bokhylla

Vapen gömdes i barnvagnEfter skottlossningen smugglade mannens sambo ut vapnen i en barnvagn mitt framför ögonen på polisen, och dumpade dem i Kvismare kanal. Hon döms därför till 100 timmars samhällstjänst för skyddande av brottsling och vapenbrott.

Sex månaders fängelse

En tredje inblandad person, en man från södra Sverige, döms till sex månaders fängelse för grovt vapenbrott. Han har haft de två vapnen, med tillhörande ammunition, förvarade i en ask utan att ha haft tillstånd för dem.

En närstående hade efterlämnat vapnen till honom, men i stället för att lämna in dem till polisen valde han att behålla dem.

Vapenasken hade legat gömda i ett skåp i en lägenhet där den nu dömde skytten tidigare hade bott. Denne upptäckte i asken i samband med flytten och tog med sig vapnen till sin nya bostad.

Mer läsning