Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släktforskningens spännande värld

Det är människorna som gör historien levande. Så tänker Stefan Nilsson. En av hans kvinnliga släktingar drev Axbergshammars bruk på 1600-talet. En annan kvinnlig släkting anklagades för trolldom och fick sitta i fängelse Örebro slott.

Annons
Historia. Stefan Nilsson som tar emot allmänheten på släktforskningens dag på lördag på stadsarkivet. Foto: Anders Erkman

På lördag är Stefan, som är arkivarie, på plats på Stadsarkivet då släktforskningens dag arrangeras.

Stadsliv är nyfiken på arkivarien själv och vill höra honom berätta om sitt förhållande till arkiv och släktforskning.

– Jag har alltid haft ett stort intresse för historia och det var i högstadiet som jag började att försöka att ta reda på vilka som är mina förfäder, berättar Stefan vars släktingar till stora delar härstammar från Närke och Västerbotten. I sina sökningar har han kommit så långt tillbaka som 1500-talet. När Stefan fått veta namn öppnades portar till spännande, skrämmande världar.

– Jag har kommit i kontakt med alla typer av människor då jag sökt i olika förgreningar av min släkt, säger Stefan som sökt fakta i bland annat kyrkoböcker, bouppteckningar, fångrullor och rättegångsprotokoll. Tack vare dokumenten har Stefan fått signalement på och citat från vissa släktingar.

Det visar sig att hans släktforskning inte enbart är studier av ”urnärkingar”. Släktforskning ger också en bild av Sverige i världen, till exempel dåtidens invandring. Vissa invandrare fick heta ”Hollandsprackare”, vilket inte var ett vänligt ord. Ett annat exempel på nedlåtande epitet är ”hundsfott”, vilket dock användes bönder emellan i Östernärke. (Se faktaruta) Här är några av Stefans anfäder:

* En kvinnlig pionjär som inte kallades ”Hollandsprackare” var Debora van der Plaes som på 1600-talet drev Axbergshammars bruk och då var en av Sveriges största järnexportörer.

* En annan kvinna hade en motsatt social status. Hon pekades ut som häxa. Hon påstods bedriva trolldom i Stora Mellösa. För detta dömdes hon till förnedring i fängelset på Örebro slott.

* En soldat från Stora Mellösa var med i 30-åriga kriget. * En soldat från Ervalla, som stred för Karl XII, satt i fångläger i Sibirien.

* En släkting fick i början av 1800-talet tapperhetsmedalj för sina insatser under fälttåget mot Norge. * En kvinna drev lönnkrog i Ervalla på 1850-1860-talet.

Hos Stefan Nilsson och hans kolleger kan det gamla bli en nyhet. Inför släktforskningens dag ställer Stadsliv frågorna: Vilka är dina gamla släktingar? Vad gjorde de? Bodde de i slott eller i koja! Genom forskning i arkiven kan du få svar.

Mer läsning

Annons