Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släppte ut flera hundar- döms för djurplågeri

En kvinna i 40-årsåldern döms för djurplågeri efter att nio kinesiska nakenhundar släpptes ut på olika platser i Örebro län. Örebro tingsrätt dömer henne till 100 dagsböter.

Annons

Tingsrätten skriver i domen att även om hennes avsikt inte var att utsätta hundarna för lidande, måste hon ha insett att det skulle bli så eftersom de släpptes utan tillsyn.

Kvinnan har tidigare nekat till att ha släppt ut hundarna men erkände vid rättegången.

Hon berättade att hon hade en stressig tillvaro just då, i februari 2008, och inte mådde bra. Vid en resa från Dalarna mot Sydsverige stannade hon på tre platser i Örebro län och släppte ut hundarna.

Kvinnan uppgav under rättegången att hon själv inte kunde förklara varför hon gjorde så men att hon kom ihåg att hundarna släpptes av i närheten av bostadshus. Hennes förklaring till det var att de är sociala och att förhoppningen var att någon skulle hitta dem.

Hundarna var då de släpptes ut i naturen mellan sju månader och fyra år.

Åtta av dem återfanns, den nionde hittades aldrig.

Det väckte stor uppmärksamhet då polisen gick ut med att flera kinesiska nakenhundar släppts ut, sex av dem i Askersunds kommun och tre i Lindesbergsområdet.

Allmänheten engagerade sig och de hundar som hittades hamnade på djurpensionat utanför Örebro. Två av återfanns först efter sex dagar och en av dem efter fyra dagar. De övriga, utom den nionde, hittades snabbare.

Kammaråklagare Anders Handel åtalade kvinnan för djurplågeri genom att ha utsatt de nio hundarna för lidande efter att ha släppt dem utomhus utan någon som helst tillsyn.

När det gäller straffet framhåller Örebro tingsrätt att straffvärdet, med tanke på att det var så många som nio hundar, hamnar på fängelsenivå.

Men rätten tar hänsyn till att kvinnan vid tillfället inte mådde bra och väljer ett högt bötesstraff istället för fängelse. Domstolen påpekar också att det tidigare inte hade riktats någon kritik mot kvinnans sätt att sköta sina hundar. Hundarna utplacerades senare i nya hem.

Mer läsning

Annons