Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slarvigt läst dom leder till Lex Sara-anmälan

Örebro kommun Lex Sara-anmäler anmäler ett felaktigt beslut om LVU till Socialstyrelsen.
En dom från Förvaltningsrätten lästes slarvigt och ledde till ingripanden som fick allvarliga konsekvenser för en ung människa.

Annons

Socialnämnd väster beslutade i augusti i fjol att ansöka om vård enligt LVU av en ungdom och begärde att beslutet om vård skulle gälla omedelbart.

Två veckor senare meddelades domen. Förvaltningsrätten skrev i sin dom att man biföll nämndens ansökan och förordnade att ungdomen skulle beredas vård med stöd av LVU.

När nämnden fick

domen några dagar senare tolkades domslutet som att rätten också bifallit yrkandet att beslutet om vård skulle gälla omedelbart. Den unge togs därför genast omhand och placerades på HVB-hem i tre veckor utan att domen och LVU vunnit laga kraft och utan beslut om bistånd till vård.

Det har medfört allvarliga konsekvenser för den unge dår det inneburit ett frihetsberövande utan laglig grund, skriver socialnämnd väster i sig anmälan till Socialstyrelsen.

Efter misstaget har samtliga handläggare muntligt informerats om innebörden av domslut och handläggningen i samband med detta.

Nya rutiner för mottagande av domar har upprättats så att liknande misstag inte ska begår igen.

Mer läsning

Annons