Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slöseri med Öbo-kontor mitt i stan?

Örebrobostäder vill bygga ett nytt huvudkontor för sina närmare 400 anställda på en attraktiv tomt på norr. Men bygget vållar politisk oenighet.

Annons
yta för öbo. Här på parkeringsplatsen vid Karro finns planer att bygga Öbos nya huvudkontor, men projektet är politiskt kontroversiellt.Foto: Erik Marander

Moderaterna anser att bolaget ska prioritera bostäder på attraktiva tomer i centrala stan.

Kontorsbygget var uppe som en informationspunkt på fredagens styrelsemöte i Öbo. Ett beslut kan väntas först i december och enligt normal tidtabell skulle bygget kunna stå färdigt någon gång under 2015.

Platsen är kvarteret Husaren intill Karolinska skolan, den gamla fängelsetomten på norr som numera används som parkering. Här finns planer på ett kombinerat bostads- och kontorsbygge. Det handlar om 56 lägenheter och en del lokaler i bottenplanet. Men den stora och kontroversiella delen av bygget är kontorsdelen, som ska inhysa Öbos nya huvudkontor. I dag finns huvuddelen av Öbos personal i lokaler vid Krämartorget och ett mindre antal i Varberga.

– Vi är trångbodda och behöver en lokal där alla kan sitta samlade, säger Karin Sundin, S, styrelseordförande i Öbo. Tomten vid Karro har ett ypperligt läge för bostäder och kontor.

Anders Åhrlin, M-ledamot i Öbos styrelse, har en annan syn på projektet.

– Det stämmer att Öbo behöver en bättre lokallösning men det behöver inte betyda att man bygger ett nytt huvudkontor på en plats som är så attraktiv för bostäder som kvarteret Husaren. Det är en utmärkt plats för bostäder, centralt och samtidigt lugnt läge. Kontor kan vi bygga på andra ställen.

– Vi behöver bostäder i innerstaden, Örebro växer, säger Anders Åhrlin.

Karin Sundin betonar att ett nytt huvudkontor i Husaren skulle innebära Öbo lämnar lokalerna vid Krämartorget, som då kan byggas om till bostäder.

– Öbo behöver inte ha sitt huvudkontor på en plats som är så attraktiv för bostäder, upprepar Anders Åhrlin. Placeringen är fel, anser mitt parti. Självklart har vi tankar om hur lokalfrågan för Öbo skulle kunna lösas, men det är för tidigt att gå ut med det nu.

Mer läsning

Annons