Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slottsfesten vill vara på torget

Slottsfesten är slut för den här gången. Huruvida festen har varit lyckad eller inte, ja där går åsikterna isär. Arrangörerna är i alla fall nöjda utifrån årets förutsättningar.

Annons

I maj fick arrangörerna avslag på att hålla sommarens Slottsfest i Slottsparken. Statens fastighetsverk, som äger parken och slottet, sa nej till att låna ut marken och kommunen var därmed tvungen att ge ett avslag.

– Men vi lyckades få ihop det ändå så under de förutsättningarna är vi jättenöjda, säger Pär Thelander, en av festens ansvariga.

När parken inte längre fanns till förfogande hamnade festen på Stortorget. Den höga hyran tvingade arrangörerna att krympa området och därför fick inte aktiviteter som dansbandsområdet plats.

Men arrangörerna hoppas få vara på Stortorget även nästa år, ännu en flytt hade varit alltför krävande.

– Får vi vara kvar här på Stortorget kan vi vidareutveckla konceptet och göra andra konstellationer än i dag, säger Johnny Johansson, samordnare för Slottsfestens krögare.

Just ett utvecklat koncept är det troligen en hel del besökare som skulle uppskatta då det har hörts många kritiska röster.

Inträdet, åldersgränsen, den dyra ölen och aktiviteterna har berört.

Arrangörerna svarar på varför det ser ut som det gör. Men det är också självkritiska.

– Förra året fick besökarna mer för pengarna, det håller jag med om. Men utan entréavgift fungerar det inte, säger Pär Thelander och tillägger att sådana här fester kostar stora summor och i de fall då festivaler inte tar ut någon avgift är det på grund av att kommunen sponsrar.

Pär Thelander säger också att han tycker att området är för litet och att det förhoppningsvis är något som kan ändras till nästa år.

Gällande de bristande aktiviteterna för barn säger Johnny Johansson:

– Det är klart att man kan utveckla luncherna till att bli mer familjeinriktade.

Men samtidigt konstaterar han att när de satsat på barnaktiviteter tidigare år har det inte resulterat i ökad tillströmning av barnfamiljer.

När det gäller kvällens åldersgräns på 20 år är det tillståndsenheten och kommunens riktlinjer som styr.

– Från vår sida går man efter kommunens riktlinjer. Punkt slut, säger Pär Thelander.

Inne på området, som har bjudit på intim känsla på grund av den mindre ytan har stämningen varit god under festens fyra dagar.

– Det har varit lugnt och mycket fin stämning. Det har varit kanongäster, säger Johnny Johansson.

Och för vissa krögare har det till och med gått bättre med försäljningen i år jämfört med i fjol.

Mer läsning

Annons