Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slyet blir ett vackert staket

Har du gott om al eller pil på tomten – då kan du förvandla slyet till vackra stöd eller staket runt trädgårdsland och blommor.
– Det gäller bara att skörda innan saven stiger och det blir knoppar i lövträden, säger Mona Malmqvist Sjöstedt.

Annons
Kvistar blir staket. Mona Malmqvist Sjöstedt visade pilflätning och vävde knähöga staket runt trädgårdslandet. Men efter fyra år blir kvistarna gråa och bör bytas ut, säger hon. BILD: PETTER KOUBEK

Hon visar upp pilflätning under trädgårdsdagen i Karlslund. Vackra korgar i olika storlekar, som kräver både handlag och skicklighet, samt pilflätade knähöga staket som nästan vem som helst kan tillverka – om tummen inte sitter mitt i handen ...

– Alla klarar att fläta i pil, men den som vet hur vävning fungerar har ett försprång. Pilflätning bygger på samma princip och teknik.

Mona Malmqvist Sjöstedt vet. Hon lärde sig själv konsten av en dansk. Nu håller hon kurser i pilflätning och har en egen ateljé i Filipshyttan, en liten by på Kilsbergskanten.

Varierande färg

– Jag odlar själv 25 olika sorters korgpil med varierande färg på barken, säger hon. Men den som inte har egen mark kan köpa energiskog av någon bonde. Den tillhör också familjen salix.

Vad ska man tänka på?

– Att förvara materialet mörkt och svalt i högst tre månader. Äldre material knäcks lätt, svarar Mona och tipsar alla som vill fläta ett staket att skarva pilen rätt. Tjockt mot tjockt, smalt mot smalt.

Det kom mycket folk till årets trädgårdsdag trots svinkalla kastbyar. Förutom pilflätning stod blomsterbindning och potatissättning på programmet. Och i fruktträdgården klipptes gräset med en arbetshäst.

Mer läsning

Annons