Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Små bryggerier vill sälja öl

Nu vill landets småbryggerier få tillstånd att sälja öl i anslutning till sin tillverkning.

Annons
Berith Karlsson från Närke Kulturbryggeri vill öppna upp för ölförsäljning för lokala bryggare.

Föreningen Sveriges småbryggerier med ordföranden Berith Karlsson från Örebro har skrivit till socialdepartentet för att få finnas med i bilden när frågan om gårdsförsäljning utreds.

Men utredaren är rätt kallsinnig till sånt som inte är kopplat till egna odlingar av råvaror.

– När vi har studiebesök med provsmakningar, blir folk både förvånade och upprörda när dom inte får köpa med sig några flaskor, som dom kanske tyckte smakar bra, säger Berit Karlsson, delägare i Närke kulturbryggeri och ordförande för landets småbryggerier.

Intresset för hantverksmässig tillverkning av öl har ökat och nu finns 21 medlemmar i föreningen för småbryggerier.

– Vi vill hålla ölkulturen levande och ge kvalitetsöl ökad status. Vi vill också verka för goda dryckesvanor och inte förknippas med ungdomsproblem.

Nu menar föreningen att deras verksamhet är att jämföra med gårdsförsäljning av vin, att ölbryggare ska få tillstånd att sälja direkt till konsumenter vid bryggeribesök och ölprovningsverksamhet.

– En keramiker kan sälja sina produkter, varför ska inte vi kunna göra det, säger Berith.

Men att döma av vad regeringens utredare säger, lär det bli fortsatt kärvt för småbryggerierna.

– Syftet med gårdsförsäljning är att utveckla landsbygden, att på egen gård sälja egenproducerade drycker från egna råvaror. Det kan knappast handla om ölbryggerier i större städer, säger Lotty Nordling, regeringens särskilda utredare om gårdsförsäljning av alkoholdrycker.

Hennes uppdrag är att se om det går att tillåta gårdsförsäljning utan att det kolliderar med EU-rätten och utan att det får negativa konsekvenser för folkhälsan. Frågan har utretts tidigare. den utredningen fann att det inte gick att kombinera Systembolagets monopol på alkoholförsäljning med att tillåta gårdsförsäljning.

– Det här skulle bara gälla svenska producenter och utländska skulle missgynnas. I Finland är det tillåtet med gårdsförsäljning, men det är en återkommande fråga i EU-kommissionen, som inte gillar det. I andra länder finns inget alkoholmonopol och då är det en helt annan sak.

Den här utredningen skulle ha varit klar 1 oktober, men har blivit kraftigt försenad. Ölbryggarna får vänta på besked om det ska bli tillåtet med försäljning, men även om det blir tillåtet att sälja vin vid svenska vingårdar på landsbygden, är det inte alls säkert att de kommer att gälla även för bryggerier utan egna odlingar.

Mer läsning

Annons