Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Småföretagare tar ut lite semester

Hälften av alla småföretagare tar inte ut mer än två veckors sommarsemester och många tar bara ledigt några enstaka dagar. Det visar en ny undersökning om semestervanor från Företagarförbundet fria företagare och ekonomiföretaget Visma.

Annons
Maria Garabedian arbetar som frisör.

– Ja, även om en del småföretagare säger att de tar ut semester så jobbar de i alla fall när de säger att de är lediga.

Det menar Mats Assarsson, ordförande för Företagarförbundet fria företagare.

Undersökningen visar att nästan hälften, 47 procent, inte tar ut mer än två veckors semester under sommaren. Fler än var femte småföretagare, 22 procent, tar som mest ledigt någon enstaka semesterdag. Samtidigt önskar nio av tio företagare med max två veckors semester att de kunde vara lediga längre.

Att småföretagande och semester inte en bra kombination det vet makarna Gabi och Maria Garabedian. De jobbar som egna småföretagare, fast i olika branscher, men de klagar inte på att de inte kan ta semester.

Gabi säljer kassaapparater och kassasystem. Maria är hårfrisör.

– Vad är semester? undrar Gabi Garabedian med ett skratt.

– Fast visst vore det något av en dröm att få åka med familjen en vecka till Disney World i Amerika, menar hustrun Maria.

Mycket till semester blir det inte tal om i den familjen. Det funkar helt enkelt inte för någon av dem att ta ledigt någon längre tid.

– Jag har varit egen företagare sen jag var 18 år, säger Gabi som är 36. För ungefär ett år sedan startade jag det här företaget som har två anställda. Och det finns inte en chans att jag kan ta semester.

Mer läsning

Annons