Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smågodis och film lockar i regnet

Trodde du att hyrfilmsbutikerna försvann samtidigt som vhs-kassetterna? Då trodde du fel. När vädret vänder från sol och värme till regn och kyla söker sig örebroarna till annan underhållning.

Annons
Svårt att välja. Gabriel Olsson och Anton Asklöv klurar på vilken film de ska se i kväll och vilken de ska spara tills i morgon.

Regnet smattrar utanför butiken Hemmakvälls skyltfönster. Innanför står människor och väljer vilka filmer de ska hyra.

– När det är sol är det inte så många som kommer in men när det regnar så kommer de, säger Hardi Hassan.

Medan Hardi pratar står han i kassan och hyr ut film och väger påsar med smågodis. Hardi tror att anledningen till att det fortfarande går att ha hyrfilmsbutiker är att det inte finns så många i Örebro. Inte alls så många som under videons storhetstid.

Och med filmkanaler, film man kan hyra över internet och till och med film man kan hyra med bara några knapptryck på digitalboxens fjärrkontroll,kan man tycka det är imponerande att folk går hela vägen till en butik.

Flera av kunderna säger att de inte brukar gå till en hyrfilmsbutik men motiverar promenaden med godiset.

De tycker konceptet att både få stå och titta och välja bland alla filmernas fodral och att sedan köpa något gott som man kan äta till filmen är trevligt. Ytterligare ett argument som hyrfilmbutikerna väljer att trycka för på sina internetsidor är Blu-ray-formatet. Blu-ray är ett annat skiv- och spelarformat och innebär en högre upplösning på filmen än på vanliga dvd-skivor.

Och argumentet verkar stämma: Ett par i butiken har valt att hyra hem just en blu ray-film i stället för att hyra filmen via digitalbox eller internet. De andra hyr vanliga dvd-filmer.

Det bästa för affärerna är enligt Hardi ändå vädret.

– Vi får hoppas att det regnar hela sommaren, säger han och skrattar.

Mer läsning

Annons