Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smittade kokadaverbränns i mobil ugn

I går brände Jordbruksverket de sista sju djuren i en speciell mobil förbränningsugn. Och kanske redan till nästa helg kommer de avspärrningar som finns kvar i naturen att tas bort.

Annons
Snart färdigsanerat. På onsdagen brändes sju kor som dött av mjältbrand i en mobil ugn. Och redan till nästa vecka kan avspärrningarna i Kvismarens fågelområde hävas. Saneringen på delar av själva gården väntas ta ytterligare någon vecka.

– Det finns inget skäl att oroa sig för att man ska bli smittad om man rör sig i markerna, menade Catarina Stenfeldt, veterinär på Jordbruksverket som var på plats på gården i går. Mjältbrand smittar inte på det sättet i naturen.

– En fråga vi ofta får är om smittan förs vidare med fåglar. Men det gör den inte.

Oklar framtid

Vad som kommer att hända i framtiden med betesmarken, och i synnerhet det område som ligger inom det stora naturreservatet, är inte helt klart. Naturreservatet kräver att det betas för att behålla sin öppna karaktär, och för att locka alla fåglar.

– Djur som ska beta i delar av området måste årligen vaccineras mot mjältbrand, förklarade Catarina Stenfeldt.

Även om inga beslut är fattade, och området är ett unikt fågelområde, kan man tänka att samhället, kanske i form av länsstyrelsen, på något sätt kommer att stå för åtminstone en del av kostnaderna för vaccineringen.

– Ja det är sånt som vi funderar på just nu, sa Anita Norén, lantbruksdirektör på länsstyrelsen som också var på plats på gården.

– Men nu är snart området tillgängligt till fullo för allmänheten igen. Det är roligt.

Den mobila ugnen som användes vid förbränningen togs fram efter det senaste utbrottet av mjältbrand i Halland i december 2008.

Slutsanering

– Vi använder en ugn med två förbränningskamrar där djuren förbränns i 600 grader, och där resterna sedan bränns med som minst 850 grader, förklarade Lenny Andreasson, saneringstekniker på jordbruksverket.

Slutsaneringen av en mindre del av själva gården, där förbränningen ägde rum, beräknas att ta ytterligare någon vecka.

Fakta

Mjältbrand är en allvarlig, akut bakteriell infektionssjukdom som kan drabba olika djur. Idisslare är extra känsliga. Grisar och hästar är mindre känsliga. Rovdjur är också mer motståndskraftiga mot smittan. Att fåglar smittas är ovanligt.

Fiskar smittas inte av mjältbrand. Däremot kan de ha sporer i eller på kroppen som passerar passivt.

Sjukdomen är en zoonos, det vill säga att smittan kan överföras från djur till människa. En människa kan inte smitta en annan människa.

Källa: smittskyddsinstitutet.se, Jordbruksverket

Mer läsning

Annons