Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sms-kaos i sjukvården

Kristina Hedenberg har blivit kallad till sjukvården i Örebro två gånger - trots att hon bor i Skövde.– Jag skulle inte direkt åka två timmar för en tid på vårdcentralen, säger hon.

Annons

Hon har inte haft någon kontakt med sjukvården - varken i Skövde eller i Örebro. Trots det har Kristina Hedenberg blivit kallad både till Skebäcks barnmorskemottagning och Vivalla vårdcentral.

– Det började med att jag fick en sms-påminnelse í måndags om att jag hade en tid på Skebäcks barnmorskemottagning dagen därpå. Sen visade det sig att en kompis till mig i Stockholm fått samma kallelse, på samma barnmorskemottagning, samma dag, säger Kristina Hedenberg.

Kristina Hedenberg tyckte att det hela var "lätt komiskt" och kontaktade mottagningen i Skebäck för att kontrollera att de inte slagit fel nummer. Det var innan hon fick reda på att hennes kompis i Stockholm fått samma sms.

– De hade ingen aning vad det berodde på. De tyckte bara det var jättekonstigt, säger Kristina Hedenberg.

I går kväll, tisdag, fick Kristina Hedenberg ett sms från Vivalla vårdcentral som påminde henne om en bokad tid på onsdagsmorgonen. Hon berättar att hon kontaktade Vivalla vårdcentral, men att hon inte hört något från dem.

Har du någon anknytning till Örebro?

– Jag har en vän som bor där och jag var på bröllop 1990 i Örebro. Jag passerar Örebro med jämna mellanrum och har varit uppe i Svampen. Men jag skulle inte direkt åka två timmar för en tid på vårdcentralen, säger Kristina Hedenberg.

Och du har inte bokat tid i något annat landsting?– Nej, framförallt inte på en barnmorskemottagning.

I Region Örebro län (tidigare landstinget) upptäcktes felet under tisdagen, berättar regionens IT-chef Gert Roos.

– Bakgrunden är att vi håller på att byta leverantör för tjänsten för själva sms-påminnelsen. Det gick kanske lite för hastigt vid införandet. Under morgonen har vi backat tillbaka till den tidigare lösningen, säger Gert Roos.

Nu ska felet först hittas och sedan åtgärdas. Hur många sms-påminnelser som skickats fel kan Gert Roos inte svara på.

– Jag tror inte det lett till någon stor påverkan, säger han och konstaterar att kallelser gått ut som de ska. Det är alltså bara sms-påminnelser som skickats dagen före en bokad tid som kommit fel.

Mer läsning

Annons