Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabba gubbar på spetsiga dubbar

”Fantastiska fordon från förr” står det på dekalen på en av hojarna. Visst är fordonen gamla, men förarna är ännu äldre.

Annons

Samtidigt som SM i isracing går av stapeln i Målilla kränger ett tiotal äldre herrar på sig skinnställ och sätter gasen i botten på Boglundsängens is.

– Vi kallar det här veteran-SM, säger Göran Lindmark, som kommer från isracingsektionen på MCHK rundbana och arrangerat uppvisningen.

Äger sex hojarNågra i gänget saknas, de uppehålls av allt från firande av 65-årsdagar till krånglande bilar. Göran Lindmark har tre av sina sex hojar på plats. Den han själv ska köra heter Ella.

– Det var Japp-Conny som frågade om jag kunde mecka lite åt honom, sen sa jag till honom att ”skaffa mig en hoj”, säger han och berättar hur intresset startade för hans del.

Dundrande hästkrafterDet är svårt att hålla en konversation när motorcyklar på 50 hästar dundrar förbi, däcken är överrösta med 28 millimeter långa och spetsiga dubbar för att få bra fäste i isen. Spetsiga dubbar och gamla gubbar. Trots svårigheterna att prata lockar det sociala umgänget minst lika mycket som åkningen i sig själv.

– Det här är jättekul! Att åka alltså, men vi umgås annars också. Det är en bra sammanhållning och vi pratar ju med varandra på telefon när vi inte åker, säger Göran Lindmark.

Dundrar ut på isenBagageutrymmena på bilarna som står uppradade ser ut som verkstäder i miniatyr, framför står motorcyklar med årsmodeller från 60-talet och 30 år framåt, framför dem herrar med årsmodell ännu äldre. Men när herrarna dundrar ut på isen finns knappast någon som skulle misstänka att de passerat pensionsåldern.

Kunde inte slutaEn eld har gjorts upp för att åskådarna ska kunna värma frusna fingrar, där står en av veteranernas, Kalle Larsson, fru Inger Kvarnström. Hon berättar att han försökt sluta upp med motorsporten en gång, men uppehållet blev snabbt ett minne blott.

– Han har hållit på jag vet inte hur länge, så jag har sett en hel del tävlingar och uppvisningar, säger Inger Kvarnström. De andra gubbarna kallar Kalle Larsson för ett återfall. Men det är inte svårt att falla tillbaka till den gemenskap som finns hos veteranerna.

– Kalle sa en gång när jag åkte lite för många varv på banan att jag inte fick glömma att bara det bara ska vara 20 procents åka och 80 procents kaffedrickande, säger Göran Lindmark.

”Fantastiska fordon från förr” sa dekalen. ”Fantastiska förare från förr” hade passat exakt lika bra.

Motorcykeln Ella ses över av Göran Lindmark och två andra i veterangänget.
Var sak på sin plats. Sune Bond tar hjälp av vännen Ulla Arons så att allt sitter där det ska.
28 millimeter är maxgränsen på dubbarna som används.
Silvertejp lagar det mesta, även isracingutrsustning.
Det är mycket som ska kollas innan isracing-veteranen Ulf Bergman kan ge sig ut på banan.
Fart framför allt. Roger Andersson tar ett par varv på banan på Boglundsängen.

Mer läsning

Annons