Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart är regnbågarna på plats - men kräftfisket ställs in igen

En glad nyhet för stadsfiskare: Snart släpps regnbågarna ut i Svartån.
En tråkig nyhet för skaldjursälskare: Det blir inget kräftfiske i Svartån i år heller.

Annons
Regnbågarna släpps snart ut i ån, men Karl-Heinz Nilsson saknar småkräftorna, och därför ställs kräftfiskenatten åter in.

Den 16 maj klockan 16.00 släpps cirka 300 regnbågar ut i Svartån i Örebro. 200 släpps ut vid Karrotrappan och 100 släpps ut uppströms, på hemlig plats mellan Karlslund och centrala Örebro.

En halvtimme senare är det fritt fram att börja fiska.

– Vi kommer att mata ut ytterligare regnbåge då och då under hela sommaren, säger fritidskonsulenten Karl-Heinz Nilsson på Örebro kommun.

2 000 fiskar Han uppskattar att mellan 1 500 och 2 000 regnbågar kommer att placeras ut i ån innan fiskesäsongen är över.

Kräftfisket i centrala Örebro ställs däremot in för andra året i rad. Orsaken är att beståndet inte föryngrar sig och växer till sig.

Flera teorierMinskningen har varit tydlig i flera år. År 2003 sedan drog örebroarna upp 17 000 kräftor ur Svartån under den årliga kräftfiskenatten. 2010 hade antalet krympt till 2 200, och därefter har det varit fiskestop.

Orsaken till den dåliga föryngringen är oklar.

– Det kan finnas många orsaker. I och med att de reparerar mycket överallt längs ån höjs och sänks vattennivån, och det mår kräftorna inte bra av. De blir stressade och kan dö. Men kan också bero på att botten inte är bra, eller på mängden ål och abborre i ån, säger Karl-Heinz Nilsson.

Kräftfisket gör comebackHan kommer att provfiska i år och se om läget har förbättrats.

– Jag jublar om jag hittar en massa småkräftor då, säger han.

Hur provfisket än går utlovar Karl-Heinz Nilsson att kräftfiskenatten återinförs nästa sommar.

Mer läsning

Annons