Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart avgörs Biologiska museets framtid

 I veckan lämnar utredaren Lars Thornberg in sin rapport till kommundirektören.

Annons
Vad händer? I veckan ska slutrapporten om Biologiska museets framtid vara klar. Frågan är om samlingarna blir kvar eller skänks bort.Arkivfoto: Sofie Isaksson

Biologiska museet, med den stora samlingen uppstoppade djur, hotas av nedläggning. Karolinska skolan är trångbodd och behöver museisalen till annat. Dessutom är det frågan vem som ska betala för samlingen som behöver rustas upp. Olika förslag har diskuterats det senaste året. Ett förslag har varit att skänka hela samlingen till Evolutionsmuseet. Ett annat att låta djuren flytta ut till Naturens hus.

Under hösten har Lars Thornberg haft i uppdrag att utreda frågan. Nu är han strax klar. Några sista kompletteringar ska göras, sen ska slutrapporten lämnas in till kommundirektör Staffan Isling. Men vad som kommer att stå i rapporten vill Lars Thornberg inte gå in på.

– Det är klart att vi ger ett förslag på lösning, det ingår i uppdraget, men jag kan inte ta upp vad vi kommer fram till. Det enda jag kan säga är att ska vi ha ett museum ska det vara tillgängligt för folk.

Har det varit ett svårt jobb att utreda museets framtid?

– Svårt ... Nja, men det som förvånat mig, det är att det här stora engagemanget för museet har kommit först efter det blev hot om att lägga ner. Det borde ha funnits där innan också.

Samlingar från 1800-talet

 Biologiska museet skapades när huset Sibirien byggdes vid Karolinska skolan 1864. De äldsta föremålen i samlingen är från 1800-talet. Samlingen består av växter, djur och andra föremål som donerats till skolan.

Ett beslut om samlingens framtid skulle ha fattas av kommunfullmäktige i maj, men i stället tillsatte kommunen en utredning. När något beslut ska tas är osäkert. Rapporten lämnas in till kommundirektören nu i veckan.

Mer läsning

Annons