Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart dags för fler bussnamn

I våras fick de första stadsbussarna namn efter kända örebroare.
Snart ska resten döpas men frågan är om någon kommer att uppkallas efter en nu levande person.

Annons
Kokbokspionjär. I slutet av april fick de första bussarna sina namn. Här är en bild från invigningen när Cajsa Wargs namn klistrades upp. Staffan Werme (FP) skymtar genom bussrutan.

I våras fick de första stadsbussarna namn efter kända örebroare.

Snart ska resten döpas men frågan är om någon kommer att uppkallas efter en nu levande person.

Bussnamnen har varit en lång följetong. Men i våras kunde äntligen de första drygt 20 stadsbussarna få sina namn uppklistrade på fönsterrutan. Nu gäller det bara att ge namn till ytterligare 45 bussar.

Bo Fredriksson är driftansvarig på kollektivtrafiken.

Vad händer?– Vi har nyligen haft ett möte med kommunfullmäktiges presidium och de hade önskemål om att koppla in namnberedningskommittén på stadsbyggnadskontoret. De ska få komma med synpunkter på listan med namnförslag. Sen är det tänkt att presidiet ska kunna fatta ett beslut så skyndsamt som möjligt. Vi räknar med att vara klara i mitten av november. Vi kan inte dra ut på det här mer.

Är det 22 bussar som nu har ett namn?– Det var tänkt så men det är bara 21. Det var anhöriga till Orvar Bergmark som ville att hans namn skulle tas bort och det fick vi respektera.

De namn som redan är tillsatta kommer alla från personer som är avlidna. Kan det bli någon levande person som får ge namn till en buss?– Nej, egentligen inte. Presidiet vill inte ha det så men frågan ska diskuteras med namnberedningskommittén. Problemet är att om man bara ska ta avlidna så fattas det förslag på den kvinnliga sidan.

Det skulle också komma upp informationstavlor i bussarna där man berättar vilka personerna är. När kommer de?

– De ska vara klara samtidigt som alla namnen kommer upp. Då kommer vi också att ge ut en folder med alla namn.

Mer läsning

Annons