Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart kan du bota din depression - på nätet

Tar du medicin mot depression och har en uppkoppling till internet? Då är du den person en forskargrupp från Örebro söker.

Annons

Depression är vanlig sjukdom. Den är inte alltid lätt att behandla, och nu vill Örebroforskare pröva en ny metod: Terapi via internet.

– Terapin pågår tolv veckor men vår förhoppning är den ska ge deltagarna något de kan ha nytta av hela livet, säger forskaren Fredrik Holländare från psykiatriskt forskningscentrum i Örebro läns landsting.

Den som är intresserad av att delta kan gå in på isakprojektet.se på internet. Där står alla praktiska detaljer.

– Vi vill hjälpa deltagarna att bli bättre på att hantera sina symptom, säger Fredrik Holländare.

Målet är att deltagarna ska bli fria från depression. Projektet har pågått en månad och ett 20-tal personer är med, men det finns plats för fler.

Forskarna erbjuder kognitiv beteendeterapi (KBT) med inslag av bland annat mindfulness. Terapin går bland annat ut på att hitta sätt att bli mer fysiskt aktiv och kunna hantera sömnproblem.

Den som deltar får kontakt med en terapeut via skrivna meddelanden.

Fredrik Holländare tror att metoden har framtiden för sig.

– Det är ett sätt att behandla fler med samma resurser, säger han.

Är du deprimerad?

Nedstämdhet, intresseförlust, aptitförändring, sömnproblem, koncentrationssvårigheter, självmordstankar, rastlöshet, skuldkänslor, energibrist.

Upplever du fem av de här kriterierna är det risk att du är deprimerad. Sök vård.

Riskfaktorer för depression är stora förändringar i livet som skilsmässa, arbetslöshet, dödsfall och flytt till en annan ort.

Mer läsning

Annons