Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart kan vi besöka varandra - digitalt

Giraffrobot. Så heter det nyutvecklade system som ska hjälpa oss att kommunicera med och röra oss hos varandra. Forskare på Örebro universitet ligger bakom det.

Annons

Systemet baseras på videokonferenssystemet. Via en robot, utrustad med webbkamera, dataskärm och mikrofon, ska vi kunna kommunicera, men även "röra oss" hemma hos varandra. Roboten har utvecklats av forskare på Örebro universitet inom ramen för EU-projektet ExCITE.

Brukaren som har giraffroboten kan prata med en person på samma sätt som om de befann sig i samma rum. Den som ringer upp kan också följa efter brukaren då denne rör sig i sin bostad.

Undersöka behoven

– Vi vill se vilka behov det finns för den här sortens system men också hur man kan få det att fungera. Vi tror att det till exempel finns en stor potential att öka det sociala umgänget för äldre, säger Silvia Coradeschi, professor i informationsteknik och akademichef för Akademin för naturvetenskap och teknik vid Örebro universitet, i ett pressmeddelande.

– Vi ska undersöka om roboten till exempel kan fungera som en länk mellan hemtjänsten och äldre. Det kan vara ett sätt att göra extra besök men skulle också till exempel kunna kopplas till larmet som används av många äldre. Om larmet går kan operatören använda roboten för att få en överblick över lägenheten, se vad som har hänt och få kontakt, säger Amy Loutfi, forskare i datateknik.

Projektet genomförs i tre länder - Sverige, Spanien och Italien.

Mer läsning

Annons