Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart rivs Vasaskolan

Snart börjar rivningen av Vasaskolan. På den cirka 100 år gamla skoltomten ska det byggas bostäder.

Annons
Skolhusen rivs. Det stora putsade skolbyggnaden på gården, liksom de gula tegelhusen, börjar snart att rivas för att ge plats för bostäder.

Rivningsbeslutet är inget nytt, det kom för ett par år sedan. De ledande politikerna ansåg att lokalerna var i dåligt skick, och att det fanns ett överskott på skollokaler i Örebro.

Om drygt ett år ska bostadshus ha byggts upp på tomten.

– Första etappen beräknas vara inflyttningsklar i början av senvintern 2012, och där har vi 42 bostadsrätter, säger Marie Andersson, på JM Bygg.

Utöver detta ska kommunala bostadsbolaget Öbo bygga 57 hyresrätter.

– Det blir en typ av seniorboende, men vi är inte helt klara med vårt koncept, säger Peter Palmgren, på Öbo.

Bygget är ett samarbetsprojekt mellan parterna, med gemensamma stora grönytor.

– JM bygger lite större bostadsrätter, medan vi satsar på hyresrätter som är något mindre. Vi kompletterar varandra, säger Peter Palmgren.

Fullt utbyggd ska skolfastigheten innehålla 290 lägenheter totalt. Tomten delas upp i två delar med en lokalgata mellan Hertig Karls allé och Folkungagatan. Gatan ges namnet Falleniusgatan efter Eric Fallenius som var rektor på skolan 1950–1972, och som också haft offentliga poster som ordförande i stadsfullmäktige.

Det som finns klart i dag är hur kvarteret norr om lokalgatan kommer att se ut.

– Den del som ligger söder om lokalgatan har vi inte börjat rita på, det kommer i en senare etapp, berättar Marie Andersson på JM Bygg.

Kvarteren kommer att följa stilen på den bebyggelse som finns i stadsdelen. Husen får brutna tak, och takfoten följer övrig bebyggelse.

Inom kort börjar rivningen av de gamla skolbyggnaderna.

– De gamla tegelhusen och det stora putsade skolhuset är i ett ganska dåligt skick, säger Marie Andersson.

Hade det inte gått att behålla det stora skolhuset som bostadshus?

–  Lägenheterna skulle bli väldigt mörka eftersom byggnaden är så pass djup. Nej, det skulle inte ha blivit bra, säger Marie Andersson.

Den gamla gymnastiksalen i jugendstil på gården kommer dock att få stå kvar eftersom den är byggnadsminnesskyddad. Denna ingår i Öbos del, och kommer att användas som en slags samlingssal för deras hyresgäster.

Så här kommer området att gestalta sig.
Mot Hertig Karls Allé. Bilden visar del av den första etappen, som JM Bygg har. Det  blir femvåningshus i sekelskiftesstil, med bostadsrätter samt affärslokaler. I förgrunden ses korsningen med Karlslundsgatan. Skolfastigheten delas upp i två kvarter. Pilen visar där den nya lokalgatan kommer att gå mellan kvarteren.
Gamla gymnastiksalen kvar. Huset i jugendstil är byggnadsminnesförklarat, och behålls. Det ingår i Öbos del, och ska efter upprustning användas som en samlingssal för de som bor i hyresrätterna.

Fakta: Vasaskolan

Vasakolan invigdes 1900, och arkitekten var Carl Nissen. Det stora skolhuset byggdes om 1952 efter ritningar av stadsarkitekten Georg Arn. I samband med detta fick skolan namnet Vasaskolan. Tidigare hette den Västra folkskolan.

Fullt utbyggd ska skolfastigheten innehålla 290 lägenheter. Öbo bygger hyresrätter och JM bostadsrätter.

Mer läsning

Annons