Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart skuldfritt – åtalas ändå

Entré hotels har så gott som betalat tillbaka alla sina skatteskulder. Samma skulder som tre personer åtalades för i torsdags. Men åtalet kvarstår.

Annons

Tre personer bakom företaget Entré hotels i Sverige AB åtalades på torsdagen misstänkta för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. I åtalet redovisas skatteskulder på närmare 2 miljoner kronor.

– Det har hänt mycket kring bolaget. Det har betalats in en del pengar, säger Morgan Hed, kronoinspektör på Kronofogden.

– Sedan september 2013 har det betalats in över 8,5 miljoner kronor, berättar han.

I dag är bolagets registrerade skuld 78 157 kronor, varav 26 282 kronor är skatteskulder. I april för ett år sedan betalningsäkrade Kronofogden hotellfastigheten på Storgatan eftersom bolaget hade en total skuld på över 6 miljoner kronor.

Försäljningen av hotellet, för 41,2 miljoner kronor, gjorde att Kronofogden släppte sitt grepp om fastigheten den 18 mars i år.

– Vi hade inget med försäljningen att göra och vi lade inget hinder till försäljning, säger Morgan Hed.

Går det med säkerhet att säga att skatteskulderna som redovisas i åtalet är betalade?

– Ja, det kan man faktiskt, säger Morgan Hed.

Att skatteskulden är betalad påverkar inte åtalet. Åklagare Eva Grandestedt Kinell har tidigare klarlagt för NA att hon åtalat för att Entré hotels inte bokfört och inte betalat skatt. Som åklagare är hon inte intresserad av att kräva in pengar.

Rättegången, som antagligen kommer att äga rum i höst, kommer till stor del att handla om vilket bolag som haft ansvaret för den ekonomiska redovisningen.

Grandestedt Kinell menar att Entré hotels, och de tre åtalade, är de som ska stå till svars. Hon anser också att hon har bevisning för en fällande dom.

Peter Litchell, en av de tre åtalade, håller fortfarande på sin linje att han och de andra inte begått något fel.

Ansvaret för bokföring och skatteredovisning har Entré hotels lagt ut till bolaget Venio Group AB, som ska ha skött hotellverksamheten.

– Där finns all bokföring klockrent, säger han.

Att den nu betalade skatteskulden inte påverkar åtalet, förstår han.

– Nu är skattebrottslagarna så att inbetalningar spelar ingen roll. Det är redovisningen som är avgörande, säger Peter Litchell.

Redovisning som ska ha skett i det andra bolaget, som sedan gått i konkurs.

Kommer du presentera någon ”motbevisning”?

– Vi har inte gjort fel. Det är upp till åklagaren att bevisa att vi inte hade rätt att redovisa verksamheten i Venio, säger Peter Litchell.

Mer läsning

Annons