Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snöröjningen gick 6,6 miljoner back

Snöröjningen i Örebro kostade 6,6 miljoner mer än budgeterat förra året. En stor anledning var de kraftiga snöfallen i december.

Annons
Snöröjning är inte gratis.

Enbart den snö som föll från den 15 december till nyårsafton kostade kommunen omkring 4,5 miljoner kronor att röja från vägarna. Därmed hamnade slutnotan för 2009 års snöröjning och sandning på 22,7 miljoner kronor jämfört med budgeterade 16,0 miljoner.

– Den stora delen är det som hände före jul och nyår. Vi hade bara räknat med två snöfall under den perioden, säger Gösta Eriksson, tillförordnad verksamhetschef på tekniska förvaltningen.

Dyra snöfall

En enda så kallad totalröjning (när alla gator i stan röjs efter ett rejält snöfall) kostar omkring 800 000 kronor. De sista två veckorna i december genomfördes tre sådana totalröjningar och flera mindre insatser.

Sandningen var den del av snöröjningskostnaderna som drog över budget mest, varav en stor del är från i våras. Istället för avsatta 5,1 miljoner slutade prislappen för 2009 på omkring 9 miljoner.

Kan få effekter

Gatukontorets totala resultat för året visar ett minus på 600 000 kronor. Då vägs underskottet från snöröjningen till stor del upp av ökade intäkter från parkeringar.

Enligt Gösta Eriksson kan det bli tal om besparingar på andra områden för att väga upp den dyra snöröjningen.

– Det kan bli någonting, men sammanställningen för hela förvaltningen är inte klar ännu, säger han.

Mer läsning

Annons