Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialchefen ljög omden kritiska rapporten

Socialchef Susanne Bergström ljög när hon sa att rapporten om Tjejboendet inte var färdig. Dessutom raderade hon två mejl från konsulten som gjort rapporten.

Annons

Örebro kommun driver ett stödboende för tonårstjejer som inte kan bo hemma. Länsstyrelsen har granskat Tjejboendet och pekade på flera brister i en rapport som kom i november förra året. Då nekade de ansvariga och sade att Tjejboendet fungerar bra.

NA har granskat Tjejboendet i en serie artiklar. Vi har bland annat skrivit om ”Sofie” som placerades på boendet gång på gång, trots tydliga tecken på att hon hade för svår problematik för att vara där.

Efter NA:s artiklar tillsattes en oberoende utredning av Tjejboendet. NA har skrivit om rapporten som pekade på flera brister. Det är den här rapporten som Susanne Bergström först inte ville lämna ut.

Begärde ut utredningen

När NA bad att få utredningen om Tjejboendet vägrade socialchef Susanne Bergström att lämna ut den. Hon påstod att den inte var färdig. Hon ljög.

Utredningen om Tjejboendet skickades till Susanne Bergström med e-post klockan 11:23 tisdagen den 23 mars, dagen innan NA begärde ut den.

Är det inte konstigt att du sade att jag inte kan få rapporten, när den faktiskt fanns hos kommunen?

– Den var inte riktigt färdig, säger Susanne Bergström.

Det stämmer inte heller.

Rapporten som konsulten skickade hette till och med ”slutlig rapport”. Men Susanne Bergström hade uppmärksammat ett ”faktafel” på sidan tio. Hon tyckte att ordet ”vi” borde bytas ut mot ordet ”utredaren”.

Så ett enda ord gjorde att du inte kunde lämna ut rapporten?

– Ja. Jag vill inte ha några otydligheter.

Men ändringen gjordes faktiskt redan samma dag och konsulten skickade en uppdaterad versionen till Susanne Bergström bara två timmar senare. Rapporten var alltså helt färdig tisdagen den 23 mars, redan dagen innan NA begärde att få se rapporten.

En färdig version av rapporten skickades dessutom till socialchefen redan den 12 mars och borde därför betraktas som offentlig redan då.

När NA senare får ut en lista över socialchefens e-post finns de två mejlen från konsulten inte med på den. Susanne Bergström erkänner att hon har raderat mejlen från konsulten som innehöll rapporten om Tjejboendet.

– Jag går kontinuerligt in och rensar min mejl. Det gör jag dagligen, förklarar hon.

Som socialchef har du en skyldighet att diarieföra din e-post. Då ska ju allting finnas med. Varför gör det inte det?

– Jag diarieför det som jag anser behöver diarieföras.

Om det kommer en rapport från en konsult som handlar om Tjejboendet så behöver inte du diarieföra den?

– Jo, och det har jag också gjort.

När gjorde du det?

– Den blev diarieförd på fredagen i samband med att vi skickade den till dig.

När NA ringde och frågade den 31 mars kunde registratorn inte hitta rapporten om Tjejboendet i diariet. Den hade registrerats på ett gammalt ärende och var alltså omöjlig att hitta för den som inte vet var man ska leta.

Som jag uppfattar det känns det som om du har tagit bort mejlen från konsulten för att jag inte ska upptäcka rapporten?

– Det är din fantasi. Jag rensar dagligen min mejl för jag får så otroligt mycket mejl, säger Susanne Bergström.

Och du tyckte inte att du behövde behålla den här rapporten?

– Jag tänker inte diskutera det här med dig längre. Du får vända dig till våra jurister om du tycker att jag inte sköter mitt jobb.

Mer läsning

Annons