Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialen kräver attpengar går till hotell

Skådespelaren och föreläsaren Mely Moberg Ackebo samlade in 4 500 kronor till den mördade utbytesstudentens föräldrar. Socialförvaltningen kräver nu att pengarna går till att betala hotellräkningen.

Annons
Utsatta. Föräldrar till den mördad kinesiska studenten Chen Hao har bott på hotell under sin vistelse i Örebro. ArkivBild: Pavel Koubek

– Jag respekterar att det finns regler, men jag tycker att man måste ha hjärtat med i det hela också. Det här är så sorgligt, jag och alla de som skänkte tänkte att pengarna skulle hjälpa föräldrarna på plats hemma i Kina, inte att de skulle gå till att betala hotellräkningen här i Örebro, säger Mely Moberg Ackebo.

Hon gick direkt med de insamlade pengarna till föräldrarna - som nu måste betala hotellräkningen med dem.

– Det var när socialkontoret läste i NA att vi samlade in pengar som socialen beslutade att inte betala hotellrummet längre, säger Mely Moberg Ackebo.

Fler insamlingarKinesiska riksförbundet har också samlat in pengar och den insamlingen är uppe i över 100 000 kronor. Även Kinesiska riksförbundet har fått påstötningar från socialförvaltning i Örebro att pengarna ska betala föräldrarnas hotellräkning.

Det vägrar insamlingens ledare John Hamben. Han tänker överlämna pengarna först på fredag.

– De ringde från socialkontoret och frågade om vi inte kunde använda pengarna till att betala hotellet för föräldrarna. Men jag sa nej. Jag hänvisade till försäkringspengarna istället, säger John Hamben, initiativtagare till insamlingen och ordförande i Kinesiska riksförbundet i Sverige.

Socialsekreteraren Anna-Lena Hallonqvist har haft hand om ärendet. Hon kan inte uttala sig på grund av sekretessen, säger hon till NA:

– Jag kan inte säga någonting.

Fattiga föräldrarRent generellt gäller följande regler för försörjningsstöd, det vill säga socialbidrag: Kommunen kan inte betala ut något försörjningsstöd till den som är i kommunen som turist.

Det var den sista mars som Chen Hao knivmördades vid sin bostad nära universitetet. En annan kinesisk utbytesstudent på Örebro Universitet greps på brottsplatsen och sitter häktad för dådet.

Så snart de kunde tog sig den mördades föräldrar till Örebro från hemstaden Shanghai i Kina. Snart har de varit i Örebro en månad.

– De är fattiga och har tagit privata lån på 150 000 kronor för att kunna hjälpa sin dotter att studera utomlands. Hon var deras framtid, deras allt, säger Johan Hamben, ordförande i Kinesiska riksförbundet.

När föräldrarna kom till Sverige blev de ekonomiska frågorna snabbt akuta. Föräldrarna saknade pengar, men var tvungna att bo någonstans. De tog in på ett hotell i Örebro.

Stort engagemangMånga engagerade sig i deras öde. Kinesiska riksförbundet startade en insamling. Det gjorde också den mördade utbytesstudentens studiekamrater, samt välgörenhetsorganisationerna Rotary och Lions.

Sammanlagt är den insamlade summan nu uppe i cirka 110 000 kronor. Merparten kommer från Kinesiska riksförbundets insamling.

Örebro universitetet har en försäkring för utbytesstudenter. Vid mordet föll den ut med ett prisbasbelopp, 43 000 kronor. Försäkringen täcker också hemtransporten av Chen Haos kropp. Det är den försäkringen som Kinesiska riksförbundets John Hamben hänvisade till i samtalet med socialförvaltningen.

Mer läsning

Annons