Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialen: ”Vi försöker hitta en lösning”

Örebros socialtjänst är inkopplade på fallet med tiggarna i skjulet. Tillsammans med bostadsbolaget Öbo och andra kommunala instanser famlar socialtjänsten efter en lösning.

Annons
Tiggaren Lacramioara Stangaciu har blivit en vanlig syn i centrala Örebro.

Agneta Grahn, chef för bland annat socialjouren i Örebro kommun, är bekymrad:

– Det här är ett tungt ansvar, absolut. Det är tragiskt att det ska behöva vara så här.

Hon förstår Maij Frendberg som slog larm om tiggarna i skjulet. Snart är det vinter och då förvärras situationen med kyla och snö.

– Jag kan säga att vi är helt medvetna om detta och vi försöker hitta en lösning, säger Agneta Grahn.

Har kontakt med Öbo

Hon säger att det inte är säkert att det är kommunens ansvar och att det inte är lätt att hjälpa med ett system som är uppbyggt som det är.

– Men vi i socialtjänsten har kontakt med Öbo och andra instanser inom kommunen. Det pågår saker för att hitta en lösning, så mycket kan jag säga.

Kan få hjälp att avhysaPolisen avvaktar. Det är inget brott att tigga i Sverige, så länge den som ber om pengar inte är påträngande eller våldsam. Att bygga ett skjul på någon annans mark är däremot inte tillåtet. Då är det markägarens sak att agera. Markägaren kan begära polishjälp med att avhysa.

– Vi har inte hört någonting. Därför avvaktar vi. Allt annat vore att gå händelserna i förväg, säger Mats Nylén, Örebropolisens presstalesman.

En kontroll mot fastighetsregistret visar att det är det kommunala bostadsbolaget Öbo som äger marken där skjulet står.

Mer läsning

Annons